Liderii Găgăuziei solicită ajutor financiar Rusiei, României și SUA după o lege așa-zis „anti-găgăuză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Găgăuziei din Republica Moldova critică o lege prin care autoritățile sunt obligată să ramburseze taxele pe valoare adăugată din bugetul local, afirmând că prejudiciază considerabil veniturile acesteia și ar înregistra anual pierderi de până la opt milioane de dolari din cauza aceasta.

Evghenia Guțul, bașcan al Găgăuziei FOTO Facebook Evghenia Guțul
Evghenia Guțul, bașcan al Găgăuziei FOTO Facebook Evghenia Guțul

Bașcanul Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, s-au declarat nemulțumiți de legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău care prevede restituirea TVA-ului prin intermediul unei scrisori. În opinia lor, aceasta este „anti-găgăuză” şi „o discriminare pe criterii naţionale”.

  „Considerăm că legea adoptată de Parlament are ca scop încălcarea drepturilor și atribuțiilor autonomiei găgăuze cu scopul strangulării sale economice, a scăderii nivelului de trai al populației, închiderea programelor sociale și, în consecință, crearea de tensiuni și instabilitate în Găgăuzia, care sunt capabile să ducă la consecințe imprevizibile. Legea adoptată are un caracter pronunțat și cu intenție anti-găgăuz, evidențiind discriminarea deschisă a întregului popor pe criterii naționale, încălcând drepturile de bază socio-economice ale populației autonomiei, punând în pericol însăși existența Autonomiei Găgăuze. Din cauza reducerii drastice a veniturilor bugetare, sustenabilitatea financiară a Găgăuziei va fi perturbată, ceea ce va duce la necesitatea de a sechestra sau de a reduce urgent bugetul acesteia, iar în consecință se va produce o catastrofă socială și economică, cu care poporul nostru nu s-a mai confruntat până acum de la înființarea autonomiei găgăuze”, se arată în scrisoare.

Apel și către UE

Cei doi au venit cu apel către Delegația Uniunii Europene și a mai multor misiuni diplomatice străine, precum ale Federației Ruse, României sau Americii „Vă rugăm ca în aceste clipe grele pentru Găgăuzia să acordați asistența financiară critică și necesară pentru a acoperi deficitul bugetar al autonomiei”.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au venit cu o reacție în acest caz, la fel și ambasadele vizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite