Maia Sandu refuză să semneze decretul de numire a bașcanului Găgăuziei în componența Guvernului. „Lucrează pentru o grupare criminală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera de la Chișinău afirmă că nu semnează decretul de numire a Evgheniei Guțul în componența Executivului atât timp cât aceasta este ghidată de oligarhul fugar Ilan Șor, fiind și probe în acest sens.

Maia Sandu afirmă că Evghenia Guțul face parte dintr-o grupare criminală. FOTO: Facebook
Maia Sandu afirmă că Evghenia Guțul face parte dintr-o grupare criminală. FOTO: Facebook

Întrebată dacă va semna decretul de numire a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, în componența Executivului, așa cum prevede legea, Maia Sandu a răspuns că nu o va face. ,,Atât timp cât ea lucrează pentru o grupare criminală, nu am cum să semnez decretul, dacă ar începe să reprezinte interesele cetățenilor, ar rupe legătura cu gruparea criminală, sigur că atunci este altă situație. Acum am probe și eu, și dumneavoastră, și Procuratura că această persoană este ghidată de Șor, și este membră a unei grupări criminale”, a declarat președinta Maia Sandu în studioul postului public de radio din Republica Moldova.

În contextul regăsirii bașcanului Găgăuziei printre membrii Executivului Recean, șefa statului vecin a ținut să precizeze că ,,cineva care face parte dintr-o grupare criminală, nu poate să facă parte din Guvernul Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova este în slujba cetățeanului și nu poate să cuprindă oameni care, repet, lucrează pentru grupări criminale”.

Învinuită într-un dosar penal

Persoana vizată care are statutul de învinuită într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a unei formațiuni nu a venit cu o reacție la aceste acuzații până în momentul publicării acestui articol. 

În luna iulie, Evghenia Guțul, candidata partidului Șor scos în afara legii, a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, o regiune prorusă din sudul țării vecine, evenimentul  având loc în lipsa liderilor de la Chișinău. 

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a avut loc în data de 14 mai, iar la scurt timp după anunțarea rezultatelor, subalterna lui Ilan Șor s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia. Printre primii pași în acest sens se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova. 

,,Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a menționat aceasta. 

Ulterior, Evghenia Guțul l-a vizitat pe oligarhul fugar Ilan Șor care se ascunde de aproape patru ani în Israel de justiția de acasă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite