Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei, în vizorul procurorilor pentru exces de putere

0
Publicat:

Evghenia Guțul figurează într-o cauză contravențională pentru exces de putere, aceasta fiind inițiată de procurorii moldoveni în urma unei plângeri depuse de doi activiști.

Evghenia Guțul figurează într-o cauză contravențională pentru exces de putere. FOTO: Facebook
Evghenia Guțul figurează într-o cauză contravențională pentru exces de putere. FOTO: Facebook

,,În baza plângerii a doi activiști civici, de către Procuratura UTA Găgăuziei la data de 05 septembrie 2023 a fost intentată o cauză contravențională conform elementelor constitutive ale contravenției de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu (art.313 din Codul contravențional). La moment, nu există nici o persoană cu statut de contravenient în cauza nominalizată”, au anunțat reprezentanții Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova.

Responsabilii PG mai precizează că ,,urmează să audieze reprezentantul părții vătămate și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru elucidarea circumstanțelor relevante și stabilirea adevărului”. 

Ce riscă Evghenia Guțul 

Potrivit Codului Contravențional, aceasta încălcare se pedepsește cu amendă, cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

În luna iulie, Evghenia Guțul, candidata partidului Șor scos în afara legii, a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, o regiune prorusă din sudul țării vecine. 

Evenimentul a avut loc în lipsa liderilor de la Chișinău, iar președinta Maia Sandu nu a semnat până acum decretul de numire a Evgheniei Guțul în această funcție. 

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a avut loc în data de 14 mai, iar la scurt timp după anunțarea rezultatelor, subalterna lui Ilan Șor s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia. Printre primii pași în acest sens se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova. 

,,Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a menționat aceasta. 

Ulterior, ea l-a vizitat pe politicianul fugar Ilan Șor care se ascunde în Israel de justiția de acasă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite