Legea care obligă restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, declarată neconstitutională. Reacția formațiunii de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistrații Curtii Constituționale au declarat neconstituțională legea care obligă restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, hotărârea fiind pronunțată în urma sesizărilor depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Iar reprezentanții formațiunii de guvernământ susțin că vor pregati în scurt timp o nouă lege, astfel încât Găgăuzia ca și alte regiuni să ramburseze taxa pe valoarea adăugată și a accizelor. 

Magistrații au declarat marți legea neconstituțională ce vizează Găgăuzia. FOTO: Arhivă
Magistrații au declarat marți legea neconstituțională ce vizează Găgăuzia. FOTO: Arhivă

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au analizat procedura de adoptare a legii din octombrie anul trecut care a vizat modificarea articolului 6 din Codul fiscal al Republicii Moldova, menționând că ,,consultările dintre, pe de o parte, Parlament și reprezentanții autorităților centrale şi, pe de altă parte, reprezentanții UTA Găgăuzia nu au fost caracterizate de efectivitate, fapt care contravine articolului 111 alin. (1) din Constituție”, se arată într-un comunicat de presă publicat de instituție. 

Prin urmare, responsabilii CC au anunțat că au admis sesizările depuse de Ivanna Koksal, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Fiodor Gagauz, deputați în Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, precizând că ,,până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special se va realiza de la bugetul de stat”.  

,,Restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii articolului 6 alin. (11) din Codul fiscal, în redactarea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023, se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome cu statut special. În cazul în care suma restituirilor taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor depășește suma taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor colectate la bugetul unității teritoriale autonome cu statut special, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, au mai informat judecătorii CC. 

Hotărârea este definitivă și nu poate fi contestată, ea intrând în vigoare în ziua adoptării. 

Reacția guvernării 

Radu Marian, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ din țara vecină, a reacționat în urma deciziei Curții Constituționale, subliniind că proiectul de lege a fost trei luni pe masa parlamentarilor, timp în care a fost consultat de părțile implicate.  

,,Vom aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă - bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum. Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale. Vom avea un dialog constant cu reprezentanții din raioanele Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”, a scris parlamentarul pe internet. 

Anterior, liderii Găgăuziei au criticat legea, afirmând că prejudiciază considerabil veniturile regiunii proruse și ar înregistra anual pierderi de până la opt milioane de dolari din această cauză.

În opinia bașcanului Evghenia Guțul și președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, aceasta este „anti-găgăuză” şi „o discriminare pe criterii naţionale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite