Legea care interzice panglica „Sfântul Gheorghe” în R. Moldova, din nou la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panglica sfantul gheorghe moiarussia.ru

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituţionalităţii şi suspendarea legii care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Potrivit lor, prin asemenea modificări la Codul Contravenţional este încălcat dreptul la libera exprimare şi opinie, transmite IPN.

 „Interdicţia etalării atributelor care prin esenţa sa nu aduc atingere ordinii publice şi a bunelor moravuri vine în contradicţie cu prevederile din Constituţie”.

Deputaţii Adrian Lebedinschi şi Grigore Novac consideră neconstituţională completarea Codului Contravenţional cu prevederile ce spun că „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război şi crime împotriva umanităţii” şi includerea în şirul acestor atribute şi simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar şi a unor însemne. Potrivit lor, există precedente când unele state au fost condamnate pentru asemenea încălcări.

Deputaţii consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este antidemocratică. În opinia lor, „s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanţii BCS să fie invitaţi la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi fără ca amendamentul să fie plasat pe pagina web a Parlamentului. Socialiştii mai afirmă că prin astfel de legi se doreşte distrugerea memoriei istorice şi dezbinarea societăţii, iar puterea ar trebui să-şi asume consecinţele.

Anterior deputaţii BCS s-au mai adresat la Curtea Constituţională în legătură cu prevederile ce interzic simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe, însă sesizarea lor a fost declarată inadmisibilă întrucât era vorba încă despre un proiect, nu despre o lege votată în două lecturi şi publicată în Monitorul Oficial.

Totodată, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţean, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi toţi trebuie să respecte prevederile legale. În caz contrar, vor fi aplicate sancţiuni. Potrivit lui, până în prezent au fost înregistrate peste 60 de cazuri ce vizează încălcarea normelor legale ce interzic utilizarea simbolurilor de război. Acesta a mai spus că în cadrul unui marş organizat ieri, cetăţenii s-au conformat legii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite