Opoziţia de la Chişinău a iniţiat o moţiune simplă privind activitatea Ministerului Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Deputaţii din fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au înaintat la şedinţa de joi, 2 iunie, o moţiune simplă împotriva Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite IPN.

„Azi, la mai bine de nouă luni de când ministrul agriculturii şi industriei alimentare a preluat funcţia, starea de lucruri în sectorul strategic al economiei naţionale – agricultura – este deplorabilă. Şi aceasta se întâmplă în situaţia în care ministrul a preluat funcţia într-un an record pentru sectorul agricol”, a declarat deputatul Radu Mudreac, vicepreşedintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară.

Parlamentarul a menţionat că, datorită recoltei generoase de anul trecut, securitatea alimentară a ţării urma să fie asigurată pe câţiva ani înainte. Dar capacităţile manageriale ale ministrului nu permit dezvoltarea continuă a sectorului şi nu oferă  acces sigur al populaţiei la produsele agroalimentare, acces limitat din cauza creşterii galopante a preţurilor şi diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.

Deputatul a invocat datele Biroului Naţional de Statistică care arată că preţurile la produsele alimentare de bază au crescut în ultimele 12 luni cu 30,2%. În luna aprilie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului trecut creşteri puternice au fost la legume – cu peste 69%, ouă de găină – 53%. Preţul la pâine a crescut cu 26,6%, iar la produsele din carne şi produsele lactate au sporit cu 23,6% şi, respectiv, 23,1%.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă se supune dezbaterii în şedinţa plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la şapte zile lucrătoare din data depunerii moţiunii. Dezbaterea moţiunii simple în şedinţa plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite