Rep. Moldova. Benzina se apropie de 32 de lei, iar motorina a depăşit 28 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
combustibili alimentare benzina motorina pompa foto shutterstock

Benzina cu cifra octanică 95 va costa vineri 31,93 lei pentru un litru, cu 30 de bani mai scump decât astăzi. Şi motorina se scumpeşte cu 40 de bani, un litru ajungând să coste 28,30 lei. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care a stabilit preţurile maximale, precizează că scumpirile vin în contextul evoluţiilor pe plan internaţional, transmite IPN.

Potrivit ANRE, se atestă o creştere accentuată a cotaţiilor Platts la produsele petroliere ca reacţie la decizia Uniunii Europene de a renunţa la importurile de petrol rusesc. În cadrul zilei de ieri, acestea s-au ridicat la un nivel record, în pofida faptului că petrolul Brent a înregistrat o uşoară scădere.

Ieri cotaţia Platts la benzină a ajuns la 1396 $/tona, iar la motorină la 1269 $/tona, ambele înregistrând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani urmăriţi. În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea preţurilor maximale, cotaţiile au crescut cu 195 $/tona (16 %) la benzină şi cu 218 $/tona (21%) la motorină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite