Kremlinul, după ce zeci de diplomați ruși au plecat de la Chișinău: Consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești

0
Publicat:

Ministerul rus de Externe a reacționat după ce mai mulți angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, alături de familiile lor, au părăsit Republica Moldova, calificând decizia de a reduce personalul drept o ,,mișcare neprietenoasă” care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state. 

Ministerul rus de Externe a reacționat după plecarea diplomaților ruși din R.Moldova. FOTO: Arhivă
Ministerul rus de Externe a reacționat după plecarea diplomaților ruși din R.Moldova. FOTO: Arhivă

Reprezentanții Ministerului rus de Externe au informat că angajații mai multor instituții rusești în Republica Moldova, împreună cu membrii familiilor lor, s-au întors în data de 14 august cu un avion special la Moscova, fiind ,,nevoiți să părăsească țara în legătură cu decizia autorităților moldovenești de reducere a personalului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, a Camerei de Comerț, precum și a Centrului de Știință și Cultură”. 

Aceștia s-au arătat revoltați, susținând că ,,această mișcare neprietenoasă a Chișinăului va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești, dar în primul rând va afecta rezidenții ambelor țări, ale căror oportunități de a primi asistență consulară în timp util, precum și de a menține legăturile de afaceri și culturale vor fi reduse semnificativ”.

Aceștia mai afirmă că Ambasada Rusiei la Chișinău cu un personal redus nu va putea presta servicii consulare în volume mari și termene adecvate, la fel și celelalte instituții ruse, iar vina o poartă conducerea țării vecine care ,,în cadrul campaniei anti-rusă declanșată a luat decizia nejustificată de a reduce semnificativ numărul personalului misiunilor ruse externe în Moldova”.

Petrecuți de opoziția pro-rusă 

Cu o zi înainte ca timpul de aplicare a deciziei privind reducerea personalului a misiunii diplomatice să expire, mai mulți diplomați ruși, împreună cu apropiații lor, au plecat cu autocarul spre Aeroportul Internațional Chișinău pentru a urca în avion. La aerogară, ei au fost așteptați de mai mulți membri ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), între care deputații Grigore Novac și Vladimir Odnostalco. 

În iulie, Republica Moldova a decis să limiteze numărul diplomaţilor ruși acreditaţi în teritoriul său, anunțându-l în acest sens pe ambasadorul Oleg Vasneșov, care a fost convocat la sfârșitul lunii trecute la MAE de la Chișinău.

„La etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, a comunicat diplomația moldovenească.

Suspiciuni de spionaj

Decizia, care trebuie pusă în aplicare până în data de 15 august, a survenit după apariția unor relatări în presa de peste Prut privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Mai exact, zeci de antene prezentate drept dispozitive ce pot colecta informaţii sensibile.

„Timp de mai mulţi ani, chiar decenii, am asistat şi am fost ţinta unor tipuri de activităţi din partea Federaţiei Ruse şi politici destul de ostile. O parte erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Chiar recent am văzut informaţii cu un număr excesiv de antene”, a declarat atunci șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. 

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a spus că informațiile privind schema de spionaj din incinta misiunii diplomatice nu sunt o noutate pentru structurile responsabile ale țării, dar amănunte cu privire la ea vor fi oferite la momentul potrivit.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite