Kremlinul amenință Republica Moldova cu crearea unui coridor terestru în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova va face tot posibilul pentru crearea unui coridor terestru în Transnistria, amenințare făcută de senatorul rus, Vladimir Djabarov, după ce Chișinăul a luat decizia de a reduce personalul ambasadei ruse în Republica Moldova. 

Amenințare lansată după ce Chișinăul a decis reducerea personalului ambasadei. FOTO: Getty Images
Amenințare lansată după ce Chișinăul a decis reducerea personalului ambasadei. FOTO: Getty Images

Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei, a declarat că trupele ruse nu vor pleca din Transnistria, ba mai mult Moscova va face ,,totul” pentru crearea coridorului terestru în regiunea separatistă, unde sunt sute de mii de oameni cu pașapoarte rusești

„Trebuie să ne gândim serios la cetățenii noștri din Transnistria, nu vom merge nicăieri de acolo și vom face totul pentru a crea un coridor terestru de comunicare directă între Rusia și ea, pentru a asigura siguranța cetățenilor și a forțelor de menținere a păcii ruse dislocate acolo”, a declarat oficialul rus presei ruse

Răspunsurile Moscovei ,,la acțiunile neprietenoase”

Tot el a spus că Moscova ar putea răspunde „la acțiunile neprietenoase” din ultima vreme ale Chișinăului, interzicând importul produselor din Republica Moldova și restricționând accesul cetățenilor țării vecine care muncesc în Federația Rusă.

De asemenea, un alt răspuns din seria celor menționate mai sus ar ține de prețul gazului rusesc care ajunge în Republica Moldova, menționează Djabarov.

Declarațiile au fost făcute după ce Chișinăul a anunțat în data de 26 iulie despre reducerea personalului Ambasadei Ruse în Republica Moldova.

Chișinăul a redus personalul ambasadei ruse

Decizia, care trebuie pusă în aplicare până în data de 15 august, a survenit după apariția unor relatări în presa de peste Prut privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, acesta fiind prezentat drept o schemă de spionaj.

Între timp, armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

În luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea țării vecine.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul dat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite