Kremlin, despre Chișinău: „Anexa logistică a Ucrainei! Occidentul îl atrage în război”. Replica MAE moldovean

0
Publicat:

Maria Zaharova, una din portavocile Kremlinului, acuză Occidentul că vrea să atragă Republica Moldova în război, iar în țara va fi păstrat armamentul adus de SUA pentru a fi transportat ulterior în Ucraina. În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău afirmă că declarațiile sunt false.

Maria Zaharova a lansat noi acuzații la adresa Chișinăului. FOTO: Profimedia.md
Maria Zaharova a lansat noi acuzații la adresa Chișinăului. FOTO: Profimedia.md

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că țara vecină este aprovizionată cu arme occidentale, la fel ,,este în prezent studiată chestiunea referitoare la amenajarea depozitelor de arme americane în Moldova care, potrivit analiștilor moldoveni, pot fi trimise ulterior Forțelor Armate ale Ucrainei”.

„Anexa logistică a regimului de la Kiev”

Pe lângă aceasta, reprezentanta Kremlinului afirmă că Occidentul o atrage pe Republica Moldova în războiul din Ucraina.  

„Este evident că „Occidentul colectiv”, în ciuda statutului neutru prevăzut de Constituția Moldovei, continuă să o atragă activ în conflictul din Ucraina. Am avertizat în repetate rânduri pe cale oficială Chișinăul despre consecințele catastrofale ale unor astfel de măsuri. În acest sens, toți politicienii moldoveni, care nu sunt indiferenți față de viitorul statului lor, trag literalmente un semnal de alarmă. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești continuă să tragă cu încăpățânare țara spre abis, în care a ajuns deja Ucraina vecină”, a menționat Maria Zaharova, precizând că ,,fixăm transformarea consecventă a Moldovei într-o anexă logistică a regimului de la Kiev”. 

Mai mult, ea a avertizat Chișinăul despre faptul,,că o implicare mai profundă în procesul de „sprijinire” a Ucrainei, care nu numai că va pune în pericol stabilitatea și securitatea în regiune, dar o va transforma, de fapt, pe Moldova într-un complice la crimele de război de la Kiev”. 

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova condamnă declarațiile Mariei Zaharova, precizând că țara cooperează doar cu promotorii valorilor democratice. 

„Condamnăm declarațiile false făcute recent de către reprezentanta Ministerului rus de Externe. Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. În acest sens, Republica Moldova cooperează cu cei care promovează valorile democratice. Din prima zi a războiului am condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Vom continua să oferim prietenilor noștri ucraineni toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale”, au anunțat responsabilii instituției moldovene.

Totodată, cei de la MAEIE reiterează că statul rămâne ferm ancorat în spațiul valoric european, acționând în vederea aderarea la UE. 

„În același timp, suntem hotărâți să devenim un stat membru al UE. Avem un mandat puternic din partea cetățenilor, care au ales să trăiască într-o lume liberă, democratică și prosperă - UE. Respingem orice tentativă de a submina aceste eforturi. Republica Moldova rămâne ferm ancorată în spațiul valoric european”, au punctat aceștia.

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Între timp, statul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în țara sa, informații negate de Moscova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite