Maia Sandu, discuții cu liderii europeni despre aderarea Republicii Moldova la UE

0
Publicat:

În marja reuniunii de la Atena, cu participarea oficialilor statelor Balcanilor de vest, Bulgaria, Croația, România, Ucraina și liderii Uniunii, președinta Rep. Moldova a declarat că aderarea țării sale la UE este o investiție în democrația sa, dar și în securitatea regională.

Maia Sandu a participat la reuniunea de la Atena, la invitația premierului elen. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a participat la reuniunea de la Atena, la invitația premierului elen. FOTO: Presedinte.md

„Am vorbit despre faptul că aderarea Moldovei la UE este o investiție în democrația noastră și în securitatea regională. Autoritățile de la Chișinău sunt ferm angajate să realizeze reformele care ne vor permite să creăm condiții de viață europene la noi acasă”, a spus președinta Rep. Moldova în contextul discuțiilor despre procesul de extindere al Uniunii Europene. 

În marja reuniunii, lidera de la Chișinău a mai subliniat că „aderarea la Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, prin care vom îndeplini aspirațiile moldovenilor de a trăi în pace și bunăstare. Locul Moldovei este în rândul țărilor puternice și libere ale lumii”. 

Moldova trimite pompieri în Grecia

Tot la Atena, Maia Sandu a anunțat că țara sa va trimite 56 de pompieri în Grecia ca să ajute la stingerea incendiilor violente care au cuprins statul elen, anunț făcut în cadrul unei întrevederi cu premierul elen, Kyriakos Mitsotákis.

,,I-am menționat premierului elen că țara noastră este gata, în următoarele zile, să detașeze 56 de pompieri ca să ajute la stingerea incendiilor devastatoare cu care se confruntă Grecia, așa cum am făcut-o și în anii precedenți. Suntem solidari cu țările prietene atunci când e nevoie”, a spus lidera de la Chișinău.  

De asemenea, președinta Sandu l-a invitat pe premierul Mitsotákis în Republica Moldova. „Nu în ultimul rând, le-am mulțumit partenerilor greci pentru că susțin aderarea Moldovei la UE. Discuția organizată ieri de premierul elen cu țările din Balcanii de vest, Ucraina, și țara noastră - state care aspiră să devină membre ale UE, este un semnal pozitiv că avem prieteni puternici în Uniunea Europeană care ne sunt alături în parcursul nostru european”, a mai afirmat Maia Sandu.

Întrevedere cu liderul de la Kiev

La fel în Grecia, președinta Maia Sandu a avut discuții cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Cei doi oficiali au vorbit despre tranzitul de grâne ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova, dar și despre situația de pe frontul din Ucraina. 

„În această săptămână, când Republica Moldova și Ucraina își marchează Ziua Independenței, am vorbit despre cât de importante sunt pacea și libertatea pentru țările noastre. În pofida situației regionale dramatice, ambele țări fac reforme complicate și pași concreți ca să accelereze inițierea negocierilor de aderare la UE. Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean. Moldova este alături de Ucraina, alături de ucrainenii care luptă pentru a-și apăra pământul și dreptul de a-și decide propriul viitor”,  a conchis lidera de la Chișinău. 

 La invitația prim-ministrului grec, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la reuniunea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite