Igor Dodon pleacă astăzi într-o vizită oficială la Moscova. Principalele întrevederi vor fi cu Vladimir Putin şi Dmitri Rogozin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon pleacă luni, 16 ianuarie, într-o vizită oficială la Moscova, unde se va afla în perioada 16 - 18 ianuarie. Este prima vizită oficială a şefului statului în străinătate. Încă din campania electorală Dodon a promis că prima vizită o va efectua în Rusia pentru a rezolva mai multe probleme stringente, precum ar fi cea legată de embargoul la exporturi impus Moldovei.

„Astăzi, începe prima mea vizită oficiala în străinătate, care, după cum am promis anterior, va avea loc la Moscova. Este prima vizită oficială a Preşedintelui Republicii Moldova în Federaţia Rusă, din ultimii 9 ani”, afirmă Dodon pe pagina sa de Facebook.

Din delegaţie face parte preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele grupului interparlamentar de prietenie Republica Moldova-Federaţia Rusă.  

Сu şeful statului la Moscova va pleca şi deputatul Andrei Neguţa, membru al Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană. Acesta este şi consilierul lui Dodon pentru politica externă. Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.


De asemenea, Igor Dodon va fi însoţit de consilierul său în domeniul reintegrării, Vasile Şova, şi consilierul în domeniul politic, Ion Ceban, care este şi purtătorul său de cuvânt. 

Din delegaţie mai fac parte ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Dumitru Braghiş, şi Nicolae Mîinea, ministru-consilier în cadrul ambasadei.

„Vizita va avea o agendă destul de consistenta. Pe lângă întrevederea principală cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sînt planificate mai multe activităţi şi întrevederi. Printre acestea se numără întrevederile cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco, cu vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril”, a mai subliniat şeful statului.

De asemenea, în cadrul vizitei, oficialii moldoveni vor depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi vor avea întâlniri cu studenţii şi profesorii de la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova), precum şi cu cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la muncă în Rusia.

Igor Dodon va mai avea o întrevedere şi cu preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazaprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul Economiei al Rusiei, preşedintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”-ului, Gherman Gref, şi cu ex-campionul mondial la şah, Anatoli Karpov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite