Guvernul îi favorizează pe exportatorii de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Iurie Leancă a emis o dispoziţie prin care cere eliminarea taxei de 1,5% la exportul de nuci, în conformitate cu cerinţele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, anunţă un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul Iurie Leancă a emis o dispoziţie prin care cere eliminarea taxei de 1,5% la exportul de nuci, potrivit unui comunicat de presă.

Şeful Guvernului a cerut ministerelor Agriculturii, Finanţelor şi Economiei să elaboreze un proiect de modificare a cadrului normativ, astfel încât taxa la exportul nucilor să fie scoasă. Iurie Leancă a dispus acest lucru ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri, în cadrul Consiliului Economic.

"Această taxă este una învechită şi constituie o barieră în calea exporturilor, iar pe deasupra creşte costul exporturilor. În plus, eliminarea taxei este dictată de angajamentele asumate de Republica Moldova la respectarea prevederilor Acordurilor OMC. Potrivit acestora, ţara noastră a liberalizat regimul de export al mărfurilor, astfel nicio taxă la export nu poate fi aplicată“, se afirmă în comunicatul Guvernului.

Consultările premierului cu oamenii de afaceri vor continua în vederea identificării constrângerilor negative în calea dezvoltării sectorului privat, a promovării exporturilor şi atragerii investiţiilor generatoare de locuri de muncă.

Moldova exportă anual 11.000-13.000 de tone de nuci, la un preţ mediu de circa 5.000 de euro tona ceea ce constituie 2% din volumul exporturilor. Aproape 90% din exportul de nuci se duce în Uniunea Europeană.

Anterior, viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră a susţinut că la exportul de miez de nucă se aplică scheme de evaziune fiscală, care în ultimii ani s-au extins semnificativ, prejudiciile statului ajungând în anul 2012 la circa 100 de milioane de lei.

Taxa de 1,5% care a fost introdusă încă pe timpul guvernării comuniste pentru a acumula bani pentru susţinerea creării de livezi de nuci în Republica Moldova.

Scheme frauduloase la exportul de miez de nucă din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite