Evaziune fiscală de 95 de milioane de lei la exportul de miez de nucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exportul de miez de nucă se aplică scheme de evaziune fiscală, care în ultimii ani s-au extins semnificativ, a declarat vice-ministrul Finanţelor Victor Barbăneagră, în cadrul unei emisiuni la postul de radio "Vocea Basarabiei"

Potrivit oficialului, dacă în anul 2010, prejudiciul statului de la utilizarea unor scheme frauduloase la exportul miezului de nucă din Republica Moldova a fost de 380.000 de lei, apoi anul trecut a urcat la 42 de milioane de lei, iar în 10 luni ale acestui an s-a ajuns deja la 95 de milioane de lei.

În acelaşi timp exportatorii susţin că afacerile cu exportul de nuci au ajuns în cea mai proastă situaţie de până acum.

"Exportatorii sunt asfixiaţi de controalele exagerate ale inspectorilor fiscali, dar şi de cele ale vameşilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, citat de Info-Prim Neo. Acesta a precizat că acest an calitatea miezului de nucă este foarte bună, însă cantitatea este cu circa 40% mai mică faţă de anul precedent.

Potrivit lui Dumitru Vicol, Republica Moldova exportă circa 90% din producţia totală de nuci. Din cauza condiţiilor climaterice proaste, miezul de nucă este mai scump în acest an. Moldova exportă cel mai mult miez de nucă în statele ale UE, precum Germania, Austria şi Marea Britania. De asemenea, se mai exportă şi în ţările arabe.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite