Guvernul anunţă că peste 500 de asistenţi personali au fost angajaţi din banii confiscaţi de la Luca Filat, fiul ex-premierului Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Banii confiscaţi în anul 2021 de către Guvernul Marii Britanii de la Luca Filat, fiul fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, sunt folosiţi pentru remunerarea asistenţilor personali care îngrijesc persoane cu dizabilităţi severe.

Guvernul de la Chişinău a anunţat că suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenţilor personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului 2022, fie datorită finanţării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale. 

Anterior, Vlad Filat a declarat că aceşti bani nu provin din Republica Moldova şi că fiul său i-ar fi obţinut din afaceri în Marea Britanie. Vlad Filat nu a precizat vreodată ce fel de afaceri are Luca Filat.

Amintim că la începutul anului 2019, organele de drept din Marea Britanie l-au obligat pe fiul fostului prim-ministru, Vlad Luca Filat (în vârstă de 24 ani la acea vreme), să restituie 466.000 de lire sterline, după ce acesta nu a putut demonstra provenienţa banilor respectivi.

Se pare că fiul premierului moldovean ducea o viaţă de lux la Londra, unde îşi face studiile. Acesta închiria un apartament care costă 1.000 de lire pe zi şi era pe cale să achite alţi 360.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului, fapt ce a dat de bănuit anchetatorilor că banii ar putea proveni din activităţile ilegale ale tatălui său, Vlad Filat.

În urma unei investigaţii efectuate de Agenţia Naţională pentru Criminalitate (NCA), autorităţile din Marea Britanie au îngheţat, în mai 2018, trei conturi bancare deschise pe numele fiului ex-premierului, după ce anchetatorii financiari au bănuit că fondurile provin din activităţi ilegale.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, s-a demonstrat că banii veneau pe conturile lui Vlad Luca Filat de la companii cu sediul în principal în Turcia şi Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate şi în reţeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-şi începe studiile, Vlad Luca a condus un stil de viaţă extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri şi servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanţă Mayfair.

Curtea Magistraţilor din oraşul Londra a dat un ordin marţi, 5 februarie 2019, de confiscare asupra celor trei conturi îngheţate ale lui Vlad Luca, în care se aflau 466.000 de lire sterline.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite