Grosu: R. Moldova are curajul să le spună bandiților și Federației Ruse să nu încerce să compromită procesul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Parlamentului moldovean afirmă că, în sfârșit, țara sa are curajul să le spună bandiților și altor țări, în special, Federației Ruse să nu încerce să compromită procesul electoral, declarație făcută în contextul deciziilor privind excluderea candidaților Șansă și oprirea licențelor TV.

Igor Grosu și Maia Sandu au vorbit despre ultimele decizii CSE. FOTO: Multimedia.parlament.md
Igor Grosu și Maia Sandu au vorbit despre ultimele decizii CSE. FOTO: Multimedia.parlament.md

Întrebat despre ultimele decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la excluderea candidaților partidului Șansă, dar și suspendarea licențelor a șase posturi TV finanțate din bani negri de doi politicieni moldoveni care sunt fugari de aproape patru ani, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, Igor Grosu susține : ,,În sfârșit, Republica Moldova are curajul să le spună bandiților și altor țări, în special, Federației Ruse să nu încerce să compromită procesul electoral. Repet, bandiții nu au treabă cu procesul electoral, iar statele care nu ne respectă în cazul dat vorbim de Federația Rusă deja văd a treia oară că tot încearcă: în 2020 a încercat, în 2021 a încercat, din păcate, nu se resemnează. Instituțiile noastre o să reacționeze de fiecare dată pentru a nu permite cuiva pur și simplu să ne cumpere viitorul”.

,,Nimeni nu este mai presus de lege”

Despre aceste subiecte a vorbit în ziua scrutinului și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. ,,Alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii, cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați și mai ales bani de proveniență din afara țării pentru a finanța aceste activități nu corespund standardelor democratice. Astăzi în acest scrutin participă reprezentanți ai 35 de partide politice. Oamenii au de unde alege și eu le urez să facă o înțelegere înțeleaptă , iar cei care vor în continuare să încalce legea și mai ales democrația, și mai ales care pun în pericol securitatea statului să știe că răspunsul va fi dur și pe potrivă. Noi ne apărăm cetățenii și ne apărăm alegerea liberă a cetățenilor”.

În ceea ce privește declarația liderului formațiunii Șansă, Alexei Lungu, care a anunțat că va cere anularea rezultatelor scrutinului din motivul scoaterii candidaților din cursa electorală, președinta Maia Sandu a anunțat că legea trebuie respectată de toți. 

,,Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Există o lege cu privire la finanțarea partidelor politice, cu privire la finanțarea campaniilor electorale. Există un cadru legal cu privire la securitatea națională și toată lumea trebuie să respecte aceste legi. Nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă sau de altă origine și bani prin care încearcă să denatureze aceste alegeri și rezultatele acestor alegeri”, a punctat șefa statului vecin.

Deciziile CSE

Vineri, cu două zile înainte de alegerile locale generale, candidații partidului Șansă, coordonat de politicianul prorus Ilan Șor, au fost excluși de la alegeri, decizie luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). 

,,Astăzi, la CSE, s-a luat decizia de anulare a înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Din alegeri este retrasă o organizație criminală, nu un partid politic. Vreau să fie clar - noi protejăm Moldova de o rețea bine organizată de criminali. Miza nu este politica, campaniile electorale sau ideologiile. Miza adevărată este democrația, suveranitatea și statul Republicii Moldova, comunitățile noastre, pacea și viitorul țării”, a anunțat prim-ministrul moldovean Dorin Recean.

Iar luni, licențele posturilor Orizont, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, controlate de afaceriștii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, au fost suspendate de CSE la propunerea Serviciului de Informații și Securitate, pentru că televiziunile ar dezinforma la comanda Kremlinului, inclusiv pentru influențarea alegerilor locale din 5 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite