Ciolacu, mesaj de sprijin pentru candidații pro-europeni la alegerile din Rep. Moldova

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, cu ocazia alegerilor locale din Rep. Moldova, că cetățenii din țara vecină ar trebui să susțină la vot să fie aleşi locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Șeful PSD a amintit și de sprijinul pentru eliminarea „așa-zisei limbi moldovenenești”

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Le urez mult succes tututuror candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova!Baftă și colegilor din Partidul Social Democrat European!”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„Avem nevoie ca localitățile din Republica Moldova să fie conduse de aleși locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Eliminarea așa-zisei limbi moldovenești nu ar fi fost posibilă fără susținerea unei administrații proeuropene în Republica Moldova”, a completat premierul României.

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi să-și dea votul în cadrul scrutinului în care vor fi aleși circa 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 10.20, peste 249.477 de persoane și-au exercitat dreptul de vot.

Până la ora 10:20, peste 254.700 de persoane au votat, fiind vorba de mai mult de 9.22 % din totalul celor cu drept de vot. Cei mai mulți dintre ei au între 56 și 65 de ani, iar la polul opus se afla tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani.

În Capitală, unde are loc cel mai urmărit scrutin și unde luptă pentru funcția de edil 27 de persoane, și-au exercitat dreptul de vot până la această oră peste 52. 730 de oameni, adică mai mult de 6.80 % dintre toți alegătorii.

Primele probleme

Observatorii asociației Promo-LEX au raportat deja 141 de încălcări, printre ele numărându-se nerespectarea secretului votului, publicitate electorală, sigilarea incorectă a urnelor de vot, dar și lipsa conexiunii la internet în secțiile de vot.

Cu referința la votarea nejustificată în grup a fost identificat un singur caz, în localitatea Vatra, secția din Chișinău, aici la ora 07:45, secretara biroului a intrat în cabina de vot pentru a-l ajuta pe un alegător care nu prezenta careva deficiențe”, a spus șeful de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pentru alegerile locale din 2023 au fost înregistrate 37 de formațiuni din totalul de 60. Candidații partidului Șansă, coordonat de politicianul prorus Ilan Șor, au fost excluși de la alegeri, decizie luată cu două zile înainte de scrutin de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite