Maia Sandu, alături de Charles Michel, la Kiev. Oficialii vor discuta despre aderarea Rep. Moldova și a Ucrainei la UE VIDEO
0Președinta Maia Sandu se află la Kiev unde se întâlnește cu omologul său ucrainean și șeful Consiliului European, discuțiile dintre cei trei oficiali vizând aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Lidera de la Chișinău a anunțat pe pagina sa de Twitter că întreprinde o vizită în Ucraina.
,,Am ajuns la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și șeful Consiliului European, Charles Michel. Pe agenda noastră se află discuții cu privire la următorii pași în procesul de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE, creșterea securității regionale și susținerea continuă a Uniunii Europene pentru reformele și dezvoltarea statelor noastre”, a notat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
La Kiev, lidera de la Chișinău, alături de cuplul prezidențial ucrainean, a participat la un eveniment privind comemorarea victimelor revoltelor de pe Maidan.
,,Astăzi se împlinesc zece ani de la începutul Euromaidan, un moment determinant pentru calea europeană a Ucrainei. Împreună cu @ZelenskyyUa și @ZelenskaUA i-am onorat pe toți cei care au susținut libertatea și pe cei care au făcut sacrificiul suprem. Moștenirea lor continuă să trăiască”, a mai scris șefa statului vecin pe internet.
Ultima vizită a președintei Maia Sandu în Ucraina a avut loc în martie 2023, atunci ea participând împreună cu omologul său de la Kiev și alți șefi de state și de guverne la comemorarea victimelor masacrului de la Bucea.
Recent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar.
Negocieri din 2024
Potrivit presei străine, negocierile ar putea începe în 2024, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Nu există un interval de timp pentru finalizarea acestor negocieri. De exemplu, negocierile dintre Turcia și UE privind aderarea la organizația internațională au început în 2005. Până în prezent, problemele privind 16 din 35 de puncte ale așa-numitului dosar de negociere nu au fost rezolvate, întrucât părțile nu se pot pune de acord asupra unor chestiuni precum, de exemplu, problema Ciprului.
La 28 februarie 2022, președintele Ucrainei a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii, la summitul de la Bruxelles din data de 23 iunie a același an, au aprobat acordarea statutului de candidat celor două state pentru aderarea la comunitate. Pentru a începe procesul de negociere, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme. Între timp, Chișinăul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean.