Președinta Parlamentului European speră că Rep. Moldova va începe negocierile de aderare până la sfârșitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roberta Metsola speră că Republica Moldova, alături de Ucraina, va putea începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului, astfel încât cele două țări să nu trăiască o dezamăgire în acest sens.

Roberta Metsola susține cele două țări. FOTO: EFA EPE
Roberta Metsola susține cele două țări. FOTO: EFA EPE

„Dacă Ucraina şi Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar paşii ar putea fi făcuţi treptat. Fiecare ţară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor", a declarat oficialul european, afirmând că ,,în loc să ne concentrăm pe dată - să spunem că este bine că există o dată pe masă- mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul anului", a punctat Roberta Metsola pentru European Newsroom, care reunește mai multe agenții europene, anunță AFP.

Preşedinta Parlamentului European şi-a arătat de-a lungul timpului susținerea pentru ambele țări și pentru aderarea acestora la Uniunea Europeană. 

Iar pe Republica Moldova a vizitat-o de mai multe ori în ultimul an, afirmând ferm că „Europa este Moldova. Moldova este Europa” și asigurând-o că UE continuă să fie lângă țara vecină, inclusiv în calea sa spre integrare europeană.

Drumul spre UE

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Între timp, statul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar președinta Maia Sandu a avertizat la începutul acestui an că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Rusiei au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite