Foşti angajaţi ai Băncii de Economii şi Băncii Sociale, percheziţionaţi de CNA. Bănuitul Ilan Shor riscă şapte ani de închisoare. „Suntem bucuroşi că putem ajuta ancheta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Shor, după audierile de la CNA FOTO Adevărul Moldova
Ilan Shor, după audierile de la CNA FOTO Adevărul Moldova

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie desfăşoară percheziţii în cadrul a două dosare penale – acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii şi abuzul de serviciu al membrilor Consiliului de administraţie a Băncii Sociale.

UPDATE: Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală a CNA, a declarat jurnaliştilor că astăzi au fost audiate la sediul instituţiei patru persoane, câte două de la Banca de Economii şi Banca Socială. Printre ei este şi omul de afaceri Ilan Shor, fostul preşedinte al Consiliului de adminitraţie al BEM. Toate cele patru persoane au statut de bănuit. Potrivit lui, nicio persoană nu are interdicţie de a părăsi ţara, dar toate sunt obligate de a colabora cu organele de anchetă.

Zumbreanu a mai adăugat că în următoarele zile vor mai fi chemate la audieri şi alte persoane, care, de asemenea, vor fi bănuiţi în prejudicierea băncilor. Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA a precizat că „toate cle patru persoane sunt bănuite de abuz în serviciu, cu cauzarea prejudiciului”. Prejudiciul ar fi de aproximativ 11 miliarde de lei.

Bogdan Zumbreanu a amintit că astăzi au avut loc, în total, 26 de percheziţii în cadrul a două cauze penale privind privind acordarea creditelor neperformante de către BEM şi abuz de serviciu de către membrii Consiliului de administraţie al Băncii Sociale. Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să facă închisoare până la şapte ani.

De asemenea, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA a subliniat că dacă persoanelor, bănuite în cele două cauze penale, li se va schimba statutul procesual-penal, atunci nu vor putea să discute cu nimeni, nici cu membrii companiei străine Kroll Associates UK Limited, care va fi plătită de Banca Naţională a Moldovei pentru a investiga modul în care au fost acordate creditele neperformante. 

UPDATE: Ilan Shor a părăsit sediul CNA. El a declarat presei că este bucuros că ajută ancheta. „Suntem bucuroşi că am oferit informaţii importante în desfăşurarea anchetei. Băncile trebuie să activeze în continuare”, a menţionat omul de afaceri. Shor a mai precizat că alte declaraţii vor fi făcute ulterior de serviciul său de presă.

image

----------

Potrivit ofiţerului de presă al CNA, Angela Starinschi, percheziţii au loc la sediile agenţilor economici amplasaţi în clădirea IPTEH din centrul capitalei, dar şi la domiciliile mai multor membri ai consiliilor de administraţie ale instituţiilor bancare. Oamenii legii au descins şi la domiciliul fostului şef al Consiliului de administraţie al BEM, Ilan Shor. Mai multe persoane au fost sau vor fi escortate la CNA pentru audieri. Printre ei este şi Ilan Shor, transmite IPN.

Anterior, s-au adus acuzaţii că de la Banca de Economii s-au furat mai multe milioane de lei, prin acordarea de credite neperformante unor companii fantomă. În scheme au fost implicate şi Banca Socială, şi Unibank. O companie străină, selectată prin concurs, urmează să efectueze o investigaţie specială pentru a urmări circulaţia banilor, unde au fost transferaţi. Este vorba despre celebra firmă Kroll Associates UK Limited.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite