Dorin Chirtoacă: Concertul din 9 mai este organizat de Ambasada Rusiei cu un scop ascuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul care se va desfăşura mâine în Piaţa Marii Adunări Naţionale este organizat de către Ambasada Rusiei cu un scop ascuns, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

„Declaraţia pentru organizarea concertului a fost depusă de Unibank, iar abia pe 30 aprilie am primit demers din partea Ambasadei Rusiei în care solicitau să fie limitat accesul transportului pe teritoriul PMAN cu ocazia marcării a 68 de ani de la Ziua Victoriei. Implicarea Ambasadei Rusiei a apărut mult mai târziu, fiindcă au ceva de ascuns dacă s-au dedat la asemenea lucruri”, a mai menţionat primarul.

„Ambasada Rusiei a ignorat autorităţile moldoveneşti“

Edilul este de părere că Ambasada Federaţiei Ruse trebuia să anunţe deschis intenţia de a organiza această acţiune. „Trebuia să ţină cont de programul Guvernului Republicii Moldova pentru această zi. Au ignorat situaţia specială din Republica Moldova şi anume faptul că Basarabia a fost ocupată de către Armata Sovietică, iar forţele armate ruseşti nu au părăsit nici până astăzi acest teritoriu“, a opinat Chirtoacă.

Primarul a menţionat că abuzurile  Ambasadei Rusiei în Republica Moldova trebuie contracarate prin metode adecvate secolului în care trăim. „Începând cu 2014, Ziua Europei va fi sărbătorită în PMAN, iar cea a Victoriei, la Memorialul „Eternitate“, cum se făcea până acum.

Edilul a amintit despre decizia din 5 decembrie 2012, semnată de 11 şefi de state şi guverne din CSI, inclusiv Guvernul Republicii Moldova, conform căreia, 9 mai este declarată sărbătoare sfântă pentru toate ţările semnatare. „În cazul în care mâine, 9 mai, va veni la Chişinău Dmitri Rogozin (vicepremier, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria), atunci în mod evident toate lucrurile care au loc fac parte din decizia semnată în decembrie 2012. E imposibil să vină la Chişinău un viceprim-ministru cunoscut pentru atitudinea sa xenofobă şi instigatoare la ură interetnică”, a declarat primarul.

Contramanifestaţii în Scuarul Catedralei şi a monumentului Domnului Ştefan cel Mare şi Sfânt

Edilul a îndemnat atât unioniştii cât şi stataliştii să dea dovadă de perseverenţă şi să nu cedeze presiunilor. „Dacă vor fi contramanifestaţii, atunci acestea vor putea avea loc în Scuarul Catedralei sau lângă monumentul Domnului Ştefan cel Mare şi Sfânt“, spune Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a reiterat că Primăria nu are competenţe să interzică sau să permită organizarea manifestărilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, autoritatea locală este doar informată despre organizarea acestora. Primăria se poate implica doar dacă mai multe entităţi îşi anunţă separat intenţiile de a organiza evenimente concomitent în acelaşi loc. În asemenea situaţii, prioritate se dă celor care au depus primii notificarea la Primărie.

Ziua Europei, sărbătorită în lume la 9 mai, este marcată mai târziu la Chişinău. Potrivit primarului, data a fost schimbată la solicitarea Delegaţiei Uniunii Europene pentru a nu incita spiritele.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite