Dodon, gata să preia modelul lui Putin: În Moldova este nevoie de o putere prezidenţială dură, ca să nu mai avem această anarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a avut vineri, 19 mai, o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, veniţi la Chişinău pentru a analiza posibilitatea modificării Constituţiei Republicii Moldova, în vederea acordării împuternicirilor suplimentare şefului statului, iniţiativă propusă tot de acesta. Chiar dacă proiectul preşedintelui nu presupune schimbarea sistemului politic, Dodon nu a rezistat tentaţiei de a afirma că îşi doreşte o republică prezidenţială.

„În ceea ce ţine de republica prezidenţială. Eu sunt convins că atunci când vom pune întrebarea în Moldova vizavi de crearea republicii prezidenţiale, nu dacă vom pune, dar când vom pune, majoritatea cetăţenilor vor susţine asta. În Moldova este nevoie de o putere prezidenţială dură, precum în alte ţări, în aşa fel ca să nu mai avem acest „bardac” (dezordine) şi anarhie. Noi vom ajunge la asta. Dacă această majoritate parlamentară nu va susţine, credeţi-mă, vor veni alegerile parlamentare anticipate sau ordinare şi noi vom pune punct, aşa ca preşedintele în ţară să fie preşedinte, indiferent e Igor Dodon sau altul, însă odata ce poporul a votat pentru el, trebuie să aibă şi atribuţii”, a declarat Igor Dodon jurnaliştilor.

Şeful statului a precizat că problema trecerii la o republică prezidenţială ar putea fi supusă unui referendum. În acest sens, Dodon a pregătit temelia, chemând poporul să se expună pe 24 septembrie, în cadrul unui referendum consultativ, inclusiv dacă cetăţenii vor să acorde împuterniciri suplimentare preşedintelui.

Igor Dodon a prezentat pe 28 februarie un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele a avertizat atunci Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va cere sprijinul poporului.

Iată cele cinci modificări propuse de către Igor Dodon:

- Dizolvarea Parlamentului de către preşedinte are loc după consultarea fracţiunilor parlamentare. 

- Preşedintele Republicii Moldova poate dizolva Parlamentul în cazul când Parlamentul nu a implementat în termen de 12 luni voinţa poporului exprimată prin referendum consultativ. 

- Parlamentul poate fi dizolvat în cazul când referendumul republican privind demiterea preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu un rezultat negativ sau a fost exprimată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională. 

- Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exerciţiului financiar. 

- Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum iniţiat de către preşedintele ţării. 

Ca urmare, Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret privind organizarea unui referendum republican consultativ pentru 24 septembrie 2017, însă a comasat întrebările iniţiale în una singură, adăugând şi altele.

Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt: 

Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?

Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite