Dodon dă vina pe Guvernul Sandu pentru faptul că Aeroportul încă nu a revenit în gestiunea statului. PAS: „Dodon a lansat un nou fals”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Maia Sandu

Igor Dodon a vorbit joi, 14 mai, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, despre situaţia din jurului Aeroportului Internaţional Chilinău. Preşedintele ţării nu a ezitat să dea o parte din vină pe Guvernul Sandu, pentru faptul că acordul de concesionare a Aeroportului încă nu a fost reziliat cu Avia Invest.

„Vreau să vă spun că la această etapă Avia Invest este datoare statului cu zeci de milioane de lei. Foarte interesant un lucru: Avia Invest este obligat să achite taxa pentru supraveghere aeronautică. Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria faţă de stat a Avia Invest era 118 milioane de lei, pentru perioada mai 2017-iunie 2019. Ce fac funcţionarii din Guvernul Sandu? Semnează în iunie-iulie o tranzacţie de reeşalonare ca aceste 118 milioane să nu fie achitate imediat, dar până în mai 2020. Dacă insistau atunci la 118 milioane, atunci putea fi dată insolvabilitate la Avia Invest şi se anula acordul de concesiune”, a declarat Igor Dodon. 

Şefului statului susţine că a solicitat de la Guvern detalii „de ce funcţionarii din fostul Guvern au permis o astfel de reeşalonare în detrimentul statului”. 

„Dar chiar şi această reeşalonare nu a fost executată. La moment are datorii de 22 milioane de lei, plus penalităţi vreo 500 mii de euro, plus datorii la bugetul de stat curent 10 milioane de lei, plus o taxă care trebuie să o achite până la sfârşitul lunii iunie de 9 milioane de lei. Per total, la vreo 50-60 milioane de lei Avia Invest e datoare statului”, a spus Dodon.

Avia Invest, companie căreia i-a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, a anunţat că până la 15 mai toate obligaţiile financiare ale companiei, inclusiv pretenţiile Autorităţii Aeronautice Civile vor fi onorate în volum deplin. „Unul dintre fondatorii AVIA INVEST a decis să acorde un împrumut substanţial pentru achitarea tuturor datoriilor curente care au apărut din cauza pandemiei şi stopării, aproape în totalitate, a activităţii Aeroportului Internaţional Chişinău, dar şi pentru stingerea restanţelor istorice, care s-au format nu din vina AVIA INVEST”, se spune într-un comunicat de presă al companiei.

Reacţia PAS: „Dodon a lansat un nou fals la adresa Guvernului Sandu”

„Cică Guvernul de atunci s-ar face responsabil pentru oferirea vacanţei de la plata impozitelor pentru Aeroportul Internaţional Chişinău! N-are nicio treabă Guvernul cu reeşalonarea datoriilor – decizia a fost luată de Octavian Nicolaescu, fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile, pus în funcţie de PD, partenerul actual de coaliţie al lui Dodon. Acest om a admis ca aceste datorii să se acumuleze ani la rând şi a fost demis de Guvernul Sandu anume pentru că a emis această decizie frauduloasă. Îl îndemnăm pe Dodon să prindă la curaj şi să-l întrebe pe Chicu şi pe partenerii săi cum s-au acumulat acele datorii până în iunie 2019 şi cine a pregătit decizia frauduloasă de reeşalonare semnată de Nicolaescu”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite