Demisia lui Valeriu Zubco, piatra de încercare a Alianţei pentru Integrare Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general Valeriu Zubco. FOTO Tudor Iovu
Procurorul general Valeriu Zubco. FOTO Tudor Iovu

Soarta coaliţiei de guvernare se va decide săptămâna viitoare, când urmează să fie pusă la vot, într-o şedinţă extraordinară a Parlamentului, demisia procurorului general.

Liderul liberal-democrat Vlad Filat este decis să realizeze această tentativă chiar şi fără spijinul colegilor de Alinaţă. „Demersul este adresat tuturor deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova“, a spus franc premierul, după şedinţa Consiliului Alianţei. „Am convenit de principiu să organizăm o şedinţă specială a Legislativului, nu mai târziu de începutul săptămânii viitoare, despre cum au activat instituţiile statului în cazul incidentului tragic de la vânătoare“, a adăugat Filat.

„PLDM cere demisia necondiţionată. Dânsul nu are autoritatea morală necesară pentru a deţine această funcţie. Dincolo de demisie, urmează să suporte şi consecinţe care sunt prevăzute de lege pentru neexecutarea atribuţiilor sale sau pentru intervenţie în derularea unei anchete“, a adăugat şeful formaţiunii.

Lupu: „Responsabil este şi Recean“

„Toţi împreună am căzut de acord să fie instituită o comisie de anchetă, divergenţe nu sunt, mecanismele de funcţionare şi organizare a şedinţei plenare, extraordinare sau nu, am hotărât să le gândim în continuare. În foarte scurt timp vom veni cu soluţii concrete“, a declarat, la rândul său, liderul democraţilor Marian Lupu.
Preşedintele Parlamentului a menţionat că a aflat despre omorul din imprudenţă din Rezervaţia Pădurea Domnească tot din presă, la fel ca şi preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Vlad Filat, dar că „nu este prima dată când se întâmplă astfel“. Iar acest fapt i-a fost adus la cunoştinţă de către consilierii săi pe 9 sau pe 10 ianuarie. „Vinovaţii, fie ei cine n-ar fi, deputaţi sau miniştri, trebuie să fie traşi la răspundere“, a afirmat Lupu, a adăugând că responsabil pentru disfuncţionalităţi este şi ministrul de Interne Dorin Recean, care fusese informat despre acest caz încă pe data 4 ianuarie.

Totuşi, nu trebuie să ne aşteptăm la foarte multă lumină din partea comisiei parlamentare, sugerează prim-vicepreşedintele liberalilor Ion Hadârcă. „Aceasta are alt scop decât ancheta oamenilor legii. Vom încerca să fie cât mai eficientă“, a comentat Hadârcă.

Suspendarea lui Zubco, decisă în câteva minute

Revenit din vacanţă, preşedintele Parlamentului l-a convocat ieri dimineaţă pe procurorul general, pentru a-i cere explicaţii pe marginea incidentului de la vânătoare, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Chiar dacă i-a fost prezentată o informaţie „destul de relevantă şi credibilă“, Marian Lupu i-a sugerat lui Valeriu Zubco să-şi suspende activitatea pe durata anchetei. În câteva minute procurorul s-a autosuspendat.

Premierul acuză însă că procurorul a încălcat legislaţia, care nu prevede suspendarea sau autosuspendarea lui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite