Decizia Chișinăului, în contextul stării de război în Israel. Moldovenii din Țara Sfântă, scutiți de taxe consulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe durata stării de război, moldovenii aflați în Israel care au pașaportul pierdut sau expirat nu vor achita taxa consulară de peste 20 de euro pentru eliberarea titlului de călătorie, aceasta fiind una dintre hotărârile Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău. 

CSE de la Chișinău a luat mai multe decizii, în contextul stării de război din Israel. FOTO: Gov.md
CSE de la Chișinău a luat mai multe decizii, în contextul stării de război din Israel. FOTO: Gov.md

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de la Chișinău au decis că moldovenii aflați în Israel care au pașaportul pierdut sau expirat nu vor achita taxa consulară de peste 20 de euro pentru eliberarea titlului de călătorie în cadrul ședinței de vineri.

De asemenea, reprezentanții CSE au modificat ,,modul prin care operatorii aerieni vor transmite Poliției de Frontieră informația despre pasagerii îmbarcați care urmează a fi transportați în Republica Moldova. După finalizarea procedurii de îmbarcare, operatorii aerieni vor avea obligația să informeze Poliția de Frontieră cu privire la datele personale și cetățenia persoanelor aflate la bord. De asemenea, vor fi oferite informații cu privire la ora decolării și aterizării aeronavei, punctul inițial de îmbarcare, statutul călătorului, datele despre bilet și bagaj”. 

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, aproape 13.000 de cetățeni moldoveni se află în Israel, dar reprezentanții instituției admit că neoficial cifra este mai mare. 

Un moldovean a murit în Israel 

Un moldovean, care se afla în Israel, în apropiere de Fâșia Gaza, a murit în urma atacului terorist comis de membrii mișcării islamiste Hamas, decesul fiind anunțat în data de 11 octombrie. Tot în această zi, șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean a îndemnat cetățenii statului său aflați în Țara Sfântă să revină acasă, ei beneficiind de asistența necesară din partea autorităților.

„Situația din Orientul Mijlociu continuă să fie foarte tensionată și volatilă, de aceea pe lângă celula de criză care există la Ministerul Afacerilor Externe, am activat și celula de criză de la Ministerul de Interne. Vă rog domnul ministru Efros (n.r.-ministrul Afacerilor Interne) foarte multă atenție la coordonarea interinstituțională pentru ca să ne asigurăm că cetățenii noștri care au nevoie de ajutor în Israel îl primesc”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean. 

Atât în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, cât și în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova a fost instituită câte o celulă de criză, la scurt timp după ce Guvernul israelian a anunțat stare de război în țară, decizie luată în contextul atacului fără precedent lansat sâmbăta trecută de mișcarea islamistă Hamas. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite