Datoria externă a Republicii Moldova a crescut cu doar 15 milioane de dolari în primele şase luni ale anului 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova are o datorie publică relativ mică
Moldova are o datorie publică relativ mică

Datoria externă totală a Republicii Moldova a însumat 6,016 miliarde de dolari la 30 iunie 2013 în creştere cu doar 15 milioane de dolari faţă de 31 decembrie 2012, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei

Datoria sectorului guvernamental şi a autorităţilor monetare (BNM) s-a redus în primele şase luni cu circa 40 milioane lei şi constituia la 30 iunie aproximativ 1,69 miliarde dolari,  constituind 28% din totalul împrumuturilor externe.

Potrivit raportului, cel mai mult a crescut datoria sectorului bancar - cu circa 8,5% până la 620 de milioane de dolari, în timp ce în alte sectoare s-au atestat reduceri. De exemplu datoria pentru resurse energetice s-a diminuat cu 5%, până la 485 de milioane de dolari. Datele BNM arată că aproximativ 72% din obligaţiile externe ale Republicii Moldova sunt datorii private care au crescut puţin în prima jumătate a acestui ani şi au ajuns la 4,32 miliarde de dolari.

Datoria externă publică şi garantată public nu depăşeşte plafonul de 40% din Produsul Intern Brut  (PIB), stabilit de Banca Mondială în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment).

De notat că BNM a revizuit în scădere cu circa 130 de milioane de dolari cifrele privind datoria externă de la finele anului 2012. Altfel spus dacă rămâneau cifrele vechi se putea de constatat că în prim jumătate a anului datoria externă ţării noastre s-a diminuat cu 2%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite