În ultimele două luni rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei au crescut cu circa 200 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activele oficiale de rezervă au atins la 20 septembrie 2013 un nou maxim istoric de 2,72 de miliarde de dolari, anunţă Banca Naţională a Moldovei (BNM), crescând cu peste 200 de milioane de dolari în ultimele două luni

Creşterea rezervelor se datorează în mare parte aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA şi procurărilor de valută de către BNM pe piaţa valutară a Republicii Moldova.

Datele BNM arată că de la începutul lunii şi până la 20 septembrie rezervele valutare au crescut cu circa 90 de milioane de dolari, iar de la începutul lunii august cu peste 200 de milioane de dolari.

Cea mai mare parte a rezervelor valutare sunt păstrate în valori mobiliare – 1,70  miliarde de dolari şi disponibilităţi şi plasări la termen, în mare parte bănci cu oficiile în străinătate 1,01 miliarde de dolari. Rezervele de aur ale BNM au constituit la 20 septembrie doar 3,24 milioane de dolari.

Precedentul maxim istoric al rezervelor valutare a fost 2 miliarde 643,88 mil. USD, la 6 septembrie, iar anul trecut maximul istoric a fost atins în octombrie - 2 miliarde 434,02 mil USD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite