Cum ne afectează noul proiect de lege antidiscriminare, pentru oamenii infectați cu HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Conform proiectului, rezultatul testului HIV nu va mai fi eliberat către medicul de familie, iar cadrele sanitare nu vor mai putea notifica partenerul de viață al pacientului despre statutul HIV descoperit.

În viitor vom fi obligați să comunicăm soților/soțiilor noastre dacă suntem infectați cu virusul HIV. Totodată, rezultatul testului HIV nu va mai fi eliberat către medicul de familie, iar medicii nu vor mai putea notifica partenerul de viață al pacientului despre statutul HIV descoperit.

Toate aceste prevederi fac parte dintr-un nou proiect de lege înaintat de către Ministerul Sănătății, prin care se urmărește interzicerea oricăror forme de discriminare a persoanelor purtătoare a virusului HIV, în societate, relevă Info-Prim Neo.

Numărul moldovenilor depistați seropozitiv crește de la an la an. Vezi care este orașul cu cei mai mulți oameni infectați cu virusul HIV!

„În prezent, oamenii infectați cu virusul HIV sunt discriminați atunci când se prezintă la unitățile medicale, precum și în privința dreptului la asistență socială", precizează Natalia Mardari, coordonator al Programului de Litigii din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM).

Totodată, reprezentanta IDOM recomandă excluderea testului HIV/SIDA în procesul de angajare pe anumite domenii, precum și utilizarea unei terminologii optime în abordarea acestui subiect, în vederea menținerii unui nivel ridicat de confidențialitate a datelor de ordin personal a oamenilor infectați, în centrele medicale.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite