Cum îi păcălea pe şoferi o reţea de benzinării din raionul Floreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a depistat o serie de nereguli la o reţea de benzinării amplasate în raionul Floreşti. Consumatorii primeau mai puţine produse petroliere decât volumul pentru care achitau, iar firma nu avea nici acte de provenienţă a combustibilului.

Neregulile au fost depistate în urma unui control inopinat la patru benzinării amplasate în satele Unchiteşti, Mărculeşti, Prodăneşti şi Ghindeşti din raionul Floreşti.

În cadrul controlului iniţiat în baza plângerilor unor şoferi, inspectorii de la APC au depistat că eroarea livrării produselor petroliere la benzinării depăşea de şase ori eroarea maximă admisibilă stabilită în documentele normative.

La gazul lichefiat eroarea maximă admisibilă era depăşită de două ori, iar la motorină şi benzină - de şase ori.

Potrivit Agenţiei, agenţii economici supuşi controlului ar fi intervenit la sistemul de măsurare şi înregistrare prin deteriorarea sigiliilor, astfel încât să fie posibil accesul la funcţiile de dirijare şi schimbare a parametrilor metrologici, modificându-se doza livrată consumatorilor.

Pe lângă aceste încălcări, inspectorii au mai depistat că toate echipamentele de măsurare utilizate la staţiile de alimentare funcţionau în lipsa buletinelor de verificare metrologică sau aveau termenul de verificare metrologică expirat. În plus, lipseau în totalitate documentele de provenienţă şi certificatele de conformitate pentru produsele petroliere comercializate.

Totodată lipseau autorizaţiile de funcţionare şi amplasare, dar şi autorizaţiile sanitare, iar consumatorii erau duşi în eroare privind denumirea agentului economic. Astfel, pe panoul informativ al benzinărieii era indicat numele unui agent economic însă în acte figura numele altui agent economic.

Inspectorii APC au emis prescripţii de interzicere temporară a mijloacelor de măsurare. Dacă vinovăţia agentului economic va fi demonstrată, acesta riscă o amendă de 232.000 de lei, 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite