O nouă companie petrolieră din Republica Moldova a ajuns de vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După criza din anii 2008-2009 multe companii au ajuns în faliment din cauza datoriilor
După criza din anii 2008-2009 multe companii au ajuns în faliment din cauza datoriilor

Active în valoare de peste 60 de milioane de lei ale companiei Vesi SRL din Chişinău, care până în 2012 figura printre primii zece operatori de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, au fost scoase la vânzare de creditori

Potrivit unui anunţ, la licitaţie sunt scoase mai multe clădiri administrative, o benzinărie şi terenuri amplasate în Chişinău. La fel sunt comercializate şi opt unităţi de transport.

Autorii anunţului refuză să ofere detalii, dar din dosarele examinate de mai multe instanţe de judecată rezultă că firma Vesi a ajuns în faliment şi are de rambursat datorii de zeci de milioane de lei, inclusiv peste cinci milioane faţă de Banca de Economii. Valoarea anunţată a activelor este de aproape două ori mai mare decât cea a datoriilor, dar multe dintre activele deţinute sunt gajate şi nu pot fi folosite pentru a achita datoriile acumulate.

La începutul acestui an a fost lichidată şi o altă importantă companie petrolieră, Parstar-Petrol din Cimişlia, care ajunsese în 2011 să aibă o cotă de circa 5% din piaţa benzinei şi motorinei.

Veaceslav Ceban, acţionar şi administratorul firmei Parstar-Petrol şi partener de afaceri cu deputatul Mihai Ghimpu, a explicat decizia prin faptul că ar renunţa la afacerile cu produse petroliere.

În acelaşi timp, Veaceslav Ceban a fondat în februarie 2013 o altă companie: Get Premium, care, potrivit unui aviz din „Monitorul Oficial“, a preluat o parte din patrimoniul firmei Parstar.

Noua firmă are aceeaşi adresă juridică cu vechiul oficiu al Partidului Liberal şi a obţinut deja şi licenţele de activitate pe piaţa petrolieră.

Piaţa ajunge la cheremul giganţilor

În ultimii trei ani de pe piaţa petrolieră a Republicii Moldova au dispărut mai multe companii mici şi medii, iar piaţa treptat a ajuns la cheremul a două-trei companii mari ce aparţin unor giganţi internaţionali.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică arată că cele mai cote de piaţă în Republica Moldova le au companiile Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Tirex-Petrol şi Rompetrol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite