Cum a fost modernizat blocul hematologic al Institutului Oncologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii din blocul hematologic sunt internaţi în condiţii moderne Foto: Tudor Iovu
Pacienţii din blocul hematologic sunt internaţi în condiţii moderne Foto: Tudor Iovu

Pentru modernizarea acestui bloc a fost alocat un buget de 9,4 milioane de lei, din care 7,3 milioane sunt contribuţia Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, iar restul banilor sunt finanţaţi de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Oncologic.

De azi, moldovenii care suferă de hemoblastoză au un nou centru unde se pot trata. Este vorba despre blocul de hematologie modernizat din cadrul Institutului Oncologic care, de-acum, are o capacitate de 140 de paturi, cu 35 mai multe decât anul trecut. Cu pereţii zugrăviţi pe interior, mobilier nou şi pereţii exteriori vopsiţi în verde, blocul a fost renovat cu o finanţare de 9,4 milioane de lei din banii publici, din care 7,3 milioane de lei sunt contribuţia Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, 1,3 milioane de lei sunt contribuţia Institutului Oncologic, iar restul de 800.000 de lei au fost alocaţi de Ministerul Sănătăţii. 

„Acest centru deserveşte 2.400 de pacienţi anual, dintre care 150 sunt copii. Urmează să lansăm transplantul de măduvă osoasă în condiţii moderne. Acest centru va fi un punct de referinţă pentru Institutul Oncologic, pentru a se contamina de calitatea bună a lucrărilor care au fost făcute pentru modernizare“, a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

„Din toamnă vom primi un echipament de prelevare, determinare şi păstrare a celulelor stem şi un dispozitiv de congelare a lor în azot lichid. Cu aceste aparate vom putea face primele operaţii de autotransplant de celule stem“, a precizat şi directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat. Acesta a adăugat că aparatura va fi furnizată prin Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională şi are o valoare de circa un milion de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite