Milioane de lei nejustificate la Spitalul de Urgenţă şi Institutul Oncologic, scoase la iveală de raportorii Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit raportorilor Curţii de Conturi, la cele două spitale au fost găsite nereguli în privinţa necesarului financiar, a licitaţiilor desfăşurate şi a gestionării stocurilor de medicamente.

Spitalul de Urgenţă are datorii neacoperite de 40 de milioane de lei şi a suportat pierderi de 3 milioane de lei din pricina acordării de asistenţă medicală pacienţilor fără asigurare. Toate aceste date au fost făcute publice de cătra raportorul Curţii de Conturi, Natalia Apostol, într-o şedinţă specială, care a vizat această instituţie medicală. Reprezentanta Curţii a mai susţinut că au fost depistate nereguli în modul de gestionare a cheltuielilor ce ţine de reconstrucţia şi modernizarea Blocului 4 al spitaluui, precum şi documente lipsă într-o licitaţie în valoare de 1,4 milioane de lei.

„Avem pacienţi care stau câte două-trei luni internaţi şi trebuie să-i îngrijim. E o femeie care a stat internată de 1,8 ani. Nu toţi oamenii neasiguraţi sunt social-vulnerabili. Se întâmplă deseori ca oamenii să intre în spital, beneficiază de serviciile medicale şi pleacă fără să plătească“, a spus directorul instituţiei, Gheorghe Ciobanu.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, a susţinut că bilanţurile financiare ale spitalului trebuie ajustate astfel încât pacienţii să nu simtă lipsa „Pacientul trebuie să simtă grija societăţii, a statului, a medicilor. Guvernul vă majorează salariile cu 21%, numai să fiţi cuminţi“, a spus acesta.

Pe de altă parte, Institututului Oncologic a obţinut anul trecut un suport financiar de 5 milioane de lei de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină fără a justifica necesitatea acestei sume. Totodată raportorii au mai semnalat creşterea artificială a finanţărilor şi încasărilor cu destinaţie specială ale institutului, cu 40,1 milioane de lei, precum şi neconcordanţa standardelor de tarifare pentru prestaţiile medicale, care nu includ niciun fel de criterii de rentabilitate, însă generează cheltuieli suplimentare la impozitul pe venit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite