Comuniştii nu fac alianţă cu partidele pro-europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin, preşedintele PCRM. Foto Adevărul
Vladimir Voronin, preşedintele PCRM. Foto Adevărul

Partidul Comuniştilor examinează posibilitatea de colaborare cu partidele proeuropene care au intrat în Parlament, însă exclude orice alianţă cu acestea, conform deciziei luate sâmbătă la plenara Comitetului Central al PCRM.

La plenara de sâmbătă a a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor s-a luat decizia de a chema partidele proeuropene să susţină agenda politică a PCRM-lui pentru schimbări spre bine în Republica Moldova.

Îşi impun programul

Conform lui Artur Reşetnicov, proaspăt ales în funcţia de secretar executive al formaţiunii, PCRM va examina posibilitatea de colaborare cu partidele parlamentare cu scopul de a asigura integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Din punctual de vedere al lui Reşetnicov, PCRM nu poate spune nimic despre negocierile dintre PLDM, PDM şi PL pentru că nu cunoaşte conţinutul lor, apreciind că aceste negocieri se fac ”într-o manieră netransparentă sau mai bine zis închisă şi de aceea ei au a venit cu propunerea să consolideze societatea, indiferent de ideologiile partidelor”. ”Important este să consolidăm economia şi acest lucru îl facem într-un mod deschis pentru populaţie” a declarat Artur Reşetnicov.

”A fost luată în considerare posibilitatea de colaborare deoarece cred că societatea este divizată. PCRM doreşte relaţii bune atât cu ţările europene cât şi cu ţările CSI şi rămâne pe poziţia pe care a avut-o şi până acum. În interesul Republicii Moldova, în viziunea lor, unele puncte din acordul de asociere ar trebui discutate cu partidele parlamentare pentru a include inclusiv şi interesul economic al Republicii Moldova şi ai asigura prosperitatea în acest domeniu”, a mai spus deputatul comunist.

Început de discuţii

După plenara de sâmbătă, Voronin a anunţat că vor fi demarate consultări cu partidele pro-europene, însă scopul acestor consultări nu va fi formarea unei alianţe de guvernare.

„Se permite Executivului politic de a începe consultaţii cu partidele alese în Parlament pe marginea problemelor legate de statalitate, de integritate, de suveranitate a Republicii Moldova şi subiecte legate de executarea platformei electorale a partidului nostru. Asta nu înseamnă o coaliţie. Pentru noi au votat peste 300 de mii de cetăţeni. Ei au dreptul să fie reprezentaţi”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, conform Moldpres.

Diacov i-a chemat pe comunişti

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat săptămâna trecută pentru deschide.md că Partidul Comuniştilor ar trebui să-şi ia inima în dinţi şi să vină cu nişte propuneri clare şi acceptabile pentru a fi incluşi în Coaliţia de guvernare.

”Una e să fie coaliţie între patru partide şi alta e să cedezi câteva instituţii unui partid din opoziţie. Personal cred că noi trebuie să găsim o soluţie de a ne fortifica relaţiile cu PCRM, întrucât aceştia nu sunt înverşunaţi împotriva principiilor noastre pro-europene şi aici nu văd o problemă dacă ei ar participa la negocieri şi ar fi incluşi în această formulă”, a declarat Diacov. Acesta a mai afirmat că au existat discuţii pe marginea acestui subiect între membrii tuturor partidelor, dar nimeni deocamdată nu a manifestat reacţii oficiale.

Promisiunile dinainte de alegeri: fără comunişti

Preşedintele PD Marian Lupu a declarat înainte de alegerile parlamentare că partidul său nu va face o coaliţie cu comuniştii sau cu partidele pro-ruse. „PD este un susţinător ferm al vectorului european şi aşa va rămâne şi după alegerile din 30 noiembrie. Obiectivul nostru principal după alegeri este stabilitatea ţării, iar acest lucru include menţinerea parcursului european al Moldovei. Aşa cum am demonstrat şi anterior, prin fapte concrete, vom asigura după alegeri parcursul european al ţării şi vom face coaliţie cu partide pro europene, nu cu PCRM”.

De asemenea, preşedintele PLDM Vlad FIlat declara înainte de alegeri: „În Republica Moldova vom avea o coaliţie pro-europeană şi ţara îşi va continua cursul european. Noi nu vom crea o coaliţie cu PCRM, pentru că avem de implementat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest caz, avem nevoie de sinceritate şi nu cred că PCRM o are. În ultima perioadă Vladimir Voronin şi-a schimbat des poziţia sa”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite