Comuniştii anunţă o numărătoare paralelă a voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artur Reşetnicov, şeful campaniei electorale a comuniştilor.
Artur Reşetnicov, şeful campaniei electorale a comuniştilor.

Comuniştii vor realiza o numărătoare paralelă a voturilor prin care se vor asigura ca votul cetăţenilor să nu fie furat de partidele aflate la guvernare, a anunţat şeful campaniei electorale PCRM Artur Reşetnicov.

Reprezentantul comunist a precizat că se pregăteste o surpriză neplăcută pentru Comisia Electorală Centrală(CEC) şi pentru preşedintele CEC, Iurie Ciocan, care s-a transformat într-un “spectator al alegerilor”. „Pregătim o surpriză neplăcută pentru Comisia Electorală Centrală şi o surpriză plăcută pentru cetăţeni. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, vom face o totalizare online a rezultatelor. După închiderea secţiilor de votare, prin metode tehnice moderne vom monitoriza fiecare rezultat”, a declarat liderul comunist. Acesta a subliniat că o astfel de măsură este necesară, având în vedere respingerile repetate ale sesizărilor comuniştilor către CEC, cu privire la nerespectarea legii electorale de către competitorii politici. 

Reşetnicov a precizat că CEC este departe de a asigura o concurenţă egală în aceste alegeri şi compromite procesul electoral prin absenţa sa . “CEC s-a transformat într-un struţ care îşi bagă capul în pământ în ceea ce priveste sesizările noastre. Nu pune în capul mesei legea. Sunt ca niste câinişori, au acceptat ce le-a zis Leanca” a afirmat liderul comunist. Reşetnicov a menţionat că pe lângă controlul politic asupra CEC, perioada electorală se confruntă şi cu problema coruperii alegătorilor, care la rândul ei trece neobservată de conducerea CEC. În opinia sa, comportamentul CEC din ultima vreme denotă incercarea partidelor de la guvernare de a-şi menţine puterea cu costul unei instituţii importante, însarcinată cu arbitrarea corectă a alegerilor. 

Asociaţia Promo-LEX a redactat un raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie prin care a explicat de ce procesul electoral este prejudiciat de partidele politice, incluzând o serie de sesizări către CEC. Raportul începe cu o sesizare PCRM prin care se solicită examinarea acţiunilor PLDM privind desfăşurarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale a acţiunii „PLDM pentru Europa”. PCRM consideră că la acel eveniment PLDM a încălcat prevederile legale în ce priveşte agitaţia electorală, care poate fi admisă numai după înregistrarea concurentului electoral la organul electoral. Potrivit raportului un răspuns CEC nu există în prezent. PCRM a mai depus o sesizare către CEC, solicitând examinarea acţiunilor privind turneele realizate de către liderii PDM, împreună cu deputaţi şi miniştri, prin localităţile din Republica Moldova, în vederea mediatizării campaniei de formare a listei de candidaţi PDM. PCRM consideră că PDM a încălcat prevederile legale în ce priveşte agitaţia electorală, şi utilizarea resurselor publice (administrative) în campaniile electorale. Potrivit raportului, CEC a remis un răspuns prin care a informat PCRM că fiecare partid are dreptul să îşi desemneze candidaţii în modul stabilit de statutul său. Conform raportului, CEC a informat PCRM despre faptul că autoritatea în domeniu este Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CPDCP). Raportul mai conţine o sesizare PCRM prin care se solicită investigarea instituţiei ÎS „Poşta Moldovei” pentru distribuirea în mod gratuit a materialelor electorale PDM. Raportul indică că nu există în prezent un raspuns oficial din partea CEC. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite