„Colecţia de arome“ de Igor Cobileanski, cel mai bun scurtmetraj românesc la NexT Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Colecţia de arome“ în regia basarabeanului Igor Cobileanski a fost declarat cel mai bun scurtmetraj românesc la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care a avut loc la Bucureşti între 3 şi 7 aprilie.

 „O gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”, au declarat membrii juriului.

Drama socială relatează istoria unei lumi marginale, de cartier, şi a oamenilor vagabonzi care supravieţuiesc în acest mediu. Este povestea unui băieţel, Victor, şi a tatălui său. Pentru a face rost de nişte medicamente pentru mamă, cei doi aleg o cale periculoasă şi grea, iar supravieţuirea în condiţiile unei sărăcii absolute îi face să piardă orice valori umane.Rolul principal este interpretat de actorul Gheorghe Grâu. Pelicula a rulat la mai multe festivaluri internaţionale de film, inclusiv la Cannes.

Premiul la această categorie, în valoare de 1.000 de euro, a fost oferit de HBO România.

Trofeul NexT 2014 i-a revenit unei co-producţii Azerbaidjan – Germania, „Leagănul meşterului de sicrie“, în regia lui Elmar Imanov. Filmul ce şi-a adjudecat şi Premiul publicului pentru film străin spune povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a fost câştigat de filmul „Tin & Tina“, regizat de Rubin Stein (Spania). Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră i-a fost acordat lui Eduardo Williams pentru „Sunetul stelelor m-a uluit“ (Argentina). O Menţiune specială i-a fost oferită filmului „Dezbracă-mă“, de Victor Lindgren (Suedia). Adrian Sitaru a obţinut Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, cu „Excursie“, iar Premiul publicului pentru film românesc a fost câştigat de „Mâine, Bach…“, în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite