Cioloş: Creditul românesc vine la Chişinău după implementarea reformelor. România acordă ajutor imediat pentru perioada de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul român, Dacian Cioloş a declarat după întâlnirea cu premierul moldovean, Pavel Flip, că autorităţile de la Bucureşti vor transfera prima tranşă din creditul rambursabil, doar atunci când, Guvernul de la Chişinău va demonstra că a început implementarea unor reforme, dar şi după prima vizită a FMI la Chişinău.

Premierul român, Dacian Cioloş a mai spus că autorităţile de la Bucureşti vor analiza posibilitatea de a veni cu un ajutor material în susţinerea Republicii Moldova pentru a ieşi din perioada de iarnă mai dificilă. 

Referitor la creditul rambursabil în valoare de 150 milioane de euro, Cioloş a spus că prima tranşă în sumă de 60 milioane de euro va fi transferată după ce Republica Moldova va începe implementarea câtorva măsuri propuse de Guvernul României şi semnarea unei foi de parcurs cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). 

„Guvernul României este gata să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european, dar şi în parcursul de reformă. Cunoaştem dificultăţile din Republica Moldova. România va sprijini în perioada de iarnă cu produse de primă necesitate cetăţenii Republicii Moldova, cei mai nevoiaşi. Suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar pe care România l-a promis şi sperăm că va fi ratificat în Parlamentul României. I-am spus prim-ministrului Pavel Filip că până la sfârşitul săptămânii să venim cu câteva măsuri pentru Guvernul de la Chişinău. Înainte de a livra prima tranşă, ne aşteptăm la măsuri ce vor demonstra voinţa de reforme. România va urmări şi cum vor decurge discuţiile cu FMI. Dacă Guvernul Republicii Moldova va da dovadă de voinţă şi va lua măsuri imediate în implementarea reformelor structurale, atunci România va acorda prima tranşă. L-am rugat pe premierul Filip să aibă un dialog intens cu societatea civilă”, a declarat Dacian Cioloş. 

Premierul Pavel Filip a a afirmat că a avut o discuţie constructivă şi pragmatică cu omologul său Dacian Cioloş. „Acum mai mult ca oricând, trecem printr-o situaţie tensionată. Oamenii au tot dreptul să fie nemulţumiţi. Presiunile societăţii asupra guvernării mobilizează Guvernul, astfel va munci mai mult. Vă spun cu certitudine că Guvernul e determinat la fapte concrete. Le-am spus colegilor mei să uite de partide, să sacrifice chiar din contul vieţii private, dacă vor să lucreze în binele cetăţenilor săi. Doar acum am înteles înprofunzime expresia că „prietenul bun la nevoie se cunoaşte”, a declarat Pavel Filip.

Jurnaliştii l-au întrebat pe Dacian Cioloş despre ce fel de produse de primă necesitate a vorbit şi cât va constitui prima tranşă. „Prima tranşă va fi de 60 milioane de euro, iar transferul depinde de ratificarea acordului de către deputaţi după revenirea Parlamentului din vacanţă. Dar nu depinde doar de ratificare ci şi de condiţiile pe care le-am discutat. Depinde şi de prima vizită FMI la Chişinău, la care se va semna o foaie de parcurs. Ajutorul de primă necesitate presupune produse alimentare şi produse de încălzire. Suntem în analiză, vedem ce putem oferi, în funcţie de resursele pe care le avem şi de necesităţi”, a răspuns premierul român. 

Premierul Pavel Filip a fost întrebat despre ce fel de reforme va implementa, dar şi despre legătura cu Vlad Plahotniuc. „Cu domnul Plahotniuc suntem doar colegi de partid. Eu sunt omul responsabilităţii. Ne-am dat seama că dacă nu mergem pe calea reformelor, încât să fie resimţite la Chişinău, dar şi de către partenerii externi, guvernarea de la Chişinău nu mai are nici o şansă. Printre primele reforme vor fi mărirea veniturilor în bugetul Moldovei, optimizarea bugetului, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, legea procuraturii va fi votată în variantă originală, aşa cum a fost transmisă Parlamentului”, a declarat Pavel Filip. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite