Propaganda rusă: Românii sunt gata să trimită carabinierii, armata şi structurile de forţă în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul public de televiziune Pervîi Kanal din Rusia a transmis duminică seară că „în baza unor documente adoptate în urmă cu câţiva ani, în caz de dezordini, în Republica Moldova vor fi introduse armata română şi administraţia românească şi asta va fi sfârşitul independenţei Moldovei pentru totdeauna”. Guvernul de la Chişinău au negat încă o dată existenţa unor astfel de acorduri, catalogând informaţia drept „falsă” şi „speculaţii ieftine”.

Aparatul rus de propagandă s-a repus în funcţiune la capacitate maximă odată cu izbucnirea protestelor anticorupţie declanşate săptămâna trecută la Chişinău, ca urmare a învestirii guvernului condus de liberal-democratul Pavel Filip. 

Postul de televiziune Pervîi Kanal a difuzat duminică seară un reportaj de la protestele care continuă la Chişinău, adăugând că, în cazul unei destabilizări, structurile de forţă ale statului român sunt pregătite să intervină.

„Toate partidele de opoziţie insistă că protestul este paşnic, în Europa deja ne-am integrat, de aceea putem insista numai pe una: ca autorităţile noastre să mediteze şi să salveze ţara, în caz contrar, potrivit unor documente adoptate în urma cu câţiva ani, în caz de dezordini, în Moldova vor fi introduse armata română şi administraţia românească şi asta va fi sfârşitul independenţei Moldovei pentru totdeauna”, spune prezentatoarea Pervîi Kanal, potrivit Asociaţia Presei Independente din Republica Moldova. 

Informaţia a fost preluată de portalul Terra.md şi a acuzat presa din Republica Moldova că a cenzurat acest reportaj. Mai exact, drepturile de a retransmite conţinutul Pervîi Kanal sunt deţinute în Moldova de postul local Prime. Postul Prime aparţine lui Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, partidul din care face parte şi noul premier Pavel Filip. Plahotniuc a fost nominalizat de două ori de o majoritate parlamentară pentru preluarea funcţiei de prim-ministru, însă preşedintele Nicolae Timofti a refuzat numirea acestui invocând problemele de integritate ale candidatului. 

Informaţia publicată de site-ul Terra.md a fost preluată ulterior de mai multe portaluri din Republica Moldova, scrie api.md. Luni, site-ul Tiras.ru, domeniu care aparţine activistului transnistrean Roman Konoplev. 

„România e gata în orice moment să introducă carabinierii săi în Moldova. Pentru aceasta, aşteaptă doar un pretext convenabil (…). Conform unor acorduri interguvernamentale, România are dreptul să intre cu structurile sale de forţă în Moldova pentru menţinerea «ordinii constituţionale»”, se arată în ştirea publicată pe Tiras.ru. 

Existenţa unor astfel de „acorduri” a fost negată pentru Asociaţia Presei Indepedente de doi foşti miniştri ai Apărării de la Chişinău. „Este un fals. Noi avem un acord nou de cooperare în domeniul militar, din 2012, însă el nu prevede astfel de acţiuni”, spune Vitalie Marinuţă. „Nu există astfel de documente, este o speculaţie ieftină, o interpretare perversă a conţinutului parteneriatelor noastre de securitate şi apărare cu NATO, SUA sau România, care nu ies dintr-un cadru-standard pentru astfel de acorduri”, a explicat şi Viorel Cibotaru pentru api.md. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite