Poliţia a identificat mai mulţi provocatori din timpul protestelor de la Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au identificat mai mulţi provocatori din cadrul protestului de miercuri, 20 ianuarie 2016, de la Parlamentul Republcii Moldova.

Persoanele sunt bănuite că au atacat poliţişti, au forţat uşa Parlamentului, facilitând accesul manifestanţilor în instituţie. De asemenea, aceştia ar fi distrus şi sustras echipamentul angajaţilor poliţiei şi ar fi vandalizat clădirea Parlamentului, transmite IPN.

Inspectoratul General de Poliţie anunţă că unii manifestanţi au atacat cordonul viu format din poliţişti, iar mai apoi au forţat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, uşa laterală a clădirii Parlamentului, intrând în incinta clădirii. Potrivit IGP, manifestând un comportament agresiv şi foarte violent, aceştia au gresat poliţiştii sustrăgând şi distrugând echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat primul etaj al Parlamentului, cauzând prejudiciu material în sumă de aproximativ 750 de mii de lei.

În prezent, protestatarii violenţi, cu vârstele cuprinse între 25-50 de ani, sunt anchetaţi. Organizatorii protestelor au refuzat să-şi asume responsabilitatea privind acţiunile ilegale ale protestatarilor, declarând că nu poartă nici o răspundere pentru acţiunile violente de la Parlament şi că aceştia nu au fost adepţii lor. Poliţia a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

IGP subliniază că în urma altercaţiilor dintre poliţişti şi protestatari au avut de suferit 27 de persoane angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. În prezent o parte dintre poliţişti sunt internaţi în spital cu diferite traumatisme. De asemenea, mai mulţi poliţişti au fost deposedaţi de bastoane, căşti de protecţie, măşti antigaz, seturi de protecţie mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu şi scuturi, ce rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275 de mii de lei.

Poliţia recomandă persoanelor care au sustras sau au intrat întâmplător în posesia acestor mijloace speciale, să le returneze benevol, fapt ce va fi considerat ca circumstanţă atenuantă la anchetarea cazului sau vor fi liberate de răspundere. Totodată, poliţia îndeamnă cetăţenii să-şi exercite dreptul de a protesta pe cale paşnică, să nu admită provocări la violenţe şi încălcarea legislaţiei, să se abţină de la acţiuni nedemocratice şi violente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite