Cine este noul preşedinte al Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherul Ivan Crivceanschi a fost desemnat săptămâna trecută de către Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii (BEM) în funcţia de preşedinte al instituţiei. Decizia vine după aproape nouă luni de căutări din partea acţionarului majoritar, statul.

Chiar dacă administraţia BEM păstrează în secret informaţia, surse din cadrul instituţiei ne-au confirmat decizia.  

Oficial Ivan Crivceanschi ar urma să intre în noua funcţie la finele acestei săptămâni, dar deja a trecut toate procedurile de aprobare, inclusiv cele de la Banca Naţională a Moldovei. „Are pregătirea necesară şi experienţă de 16 ani de activitate în domeniul bancar”, ne-a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM.

Ivan Crivceanschi a activat din anul 2000 în diverse funcţii în cadrul Băncii Sociale, iar în ultimii şase ani a fost vicepreşedinte al acestei bănci, la care părinţii săi erau până la începutul acestui an principalii acţionari.

Noul manager va avea o sarcină dificilă de a scoate Banca de Economii din situaţia gravă în care a ajuns ca urmare a unei politici de creditare defectuoase, care au provocat pierderi de peste 300 de milioane de lei, în anul 2012.

De notat că după active Banca de Economii este de circa două ori mai mare decât Banca Socială.

Singura bancă cu capital majoritar de stat a rămas fără preşedinte la începutul lunii august 2012, după ce Consiliul de Administrare la demis pe Grigore Gacichevici. Din august 2012 şi până în prezent interimatul a fost asigurat de Corina Burlacu, fostă şefă a Direcţiei economico-financiare. Ultima ar urma să activeze în funcţia de vice-preşedinte la BEM.

În ultimii ani, Banca de Economii, singura instituţie financiară cu capital majoritar de stat, se confruntă cu mari probleme, din cauza managementului defectuos, dar şi a implicării unor factori politici în deciziile privind acordarea creditelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite