Cinci site-uri care promovează interesele Moscovei vor fi blocate în R. Moldova

0
Publicat:

Cele cinci site-uri urmează să fie blocate în perioada următoare, în baza ordinului directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, menționând că acestea promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională.

Șeful SIS a emis ordinul privind blocarea a cinci site-uri în țara sa. FOTO: Multimedia.parlament.md
Șeful SIS a emis ordinul privind blocarea a cinci site-uri în țara sa. FOTO: Multimedia.parlament.md

Ordinul privind blocarea acestora a fost semnat în data de 22 martie, iar conform actului nu vor mai fi accesibile următoarele site-uri: 

,,sputniknews.com;

md.sputniknews.com;

ro.sputniknews.com;

sputniknews.ru;

md.sputniknews.ru”, au informat reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS), precizând că actul cu un caracter obligatoriu ,,a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”.

Site-uri blocate și licențe TV suspendate 

Site-ul www.sputnik.md, o filială și el a celui din Moscova care promovează interesele Kremlinului, a fost blocat în februarie anul trecut, la scurt timp după declanșarea războiului Rusiei contra Ucrainei. 

De atunci și până acum, SIS a luat această decizie în cazul mai multor site-uri din motiv că ,,distribuiau știri false, informații care instigă la ură, război sau violență”. 

Iar în data de 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) de la Chișinău a suspendat licența a șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Hotărârea, valabilă în timpul stării de urgență, a fost luată din ,,lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite