Mai multe posturi TV din Republica Moldova, care ar fi controlate de Ilan Șor, au rămas fără licență

0
Publicat:

Șase posturi de televiziune, între care TV6, Orhei TV, Primul în Moldova, au suspendată licența de emisie, în urma deciziei luate vineri seara de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău.

Decizia este valabilă pentru perioada stării de urgență. Foto: Arhivă
Decizia este valabilă pentru perioada stării de urgență. Foto: Arhivă

Hotărârea, luată în vederea protejării spațiului informațional, este valabilă în timpul stării de urgență, anunță reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale.

,,În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Guvernului.

La scurt timp, premierul Natalia Gavrilița a declarat că aceste posturi au încălcat grav și de nenumărate ori Codul Serviciilor Audiovizuale.

,,Am decis astăzi, împreună cu membrii Comisiei Situații Excepționale, suspendarea, pe durată stării de urgență, a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina. La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara. Decizia de astăzi are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”, a menționat șefa Cabinetului de miniștri.

Patru din aceste posturi ar fi controlate de politicianul fugar Ilan Șor. Este vorba de TV6, Orhei TV, iar din toamna acestui an și Primul în Moldova, dar și Accent TV ar fi trecut sub influența formațiunii conduse de acesta.

Ilan Șor, inclus anterior pe lista sancțiunilor SUA, s-a ales recent cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție. Acesta este un om de afaceri și politician care a fugit din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția, inclusiv pentru că a fost condamnat la pușcărie în cazul fraudei bancare. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele anti-guvernamentale de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de dosarele penale deschise pe numele său.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite