CHIŞINĂU: Săptămâna începe cu scumpirea benzinei şi motorinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii companiilor petroliere explică majorarea preţului combustibilului prin evoluţiile de la bursele internaţionale unde petrolul a urcat la circa 114 dolari/barilul.

Începând cu ziua de luni mai multe companii petroliere vor scumpi cu circa 50 de bani pe un litru, preţul benzinei şi motorinei. Astfel costul unui litru de motorină ar putea ajunge la circa 14,9 lei, în timp ce un litru de benzină la aproximativ 15,8 lei.

Victor Jumbei, directorul Lukoil-Moldova spune că benzinăriile companiei vor afişa preţuri modificate pe la mijlocul săptămânii şi majorarea va fi de aproximativ 50 de bani pe litru.

Noua majorare este explicată de petrolişti prin scumpirea preţului de import, care a ajuns la 930-950 dolari pe tonă, atât la motorină, cât şi la benzină.
Comparativ cu începutul anului preţul de import al motorinei a crescut cu circa 90 de dolari pe tonă, ceea ce semnifică o majorare cu 11%.
De la începutul anului curent aceasta este cea de a treia majorare de preţ

Un raport al ANRE constată că în anul 2010, preţul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei (cu TVA) a crescut, faţă de 2009, cu 32,3% (de la 10,15 lei/litrul la l3,43 lei/litrul), a motorinei cu 25% (de la 9,5 lei/litrul la l1,88 lei/litrul), iar a gazelor lichefiate cu 10,4% (de la 4,91 lei/litrul la 6,91 lei/litrul). În cursul anului trecut, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei au fost modificate de opt ori, a motorinei - de cinci ori şi a gazelor lichefiate - de patru ori, cele mai mai mari preţuri fiind înregistrate în decembrie 2010. În această lună litrul de benzină de tipul A95 costa, în mediu, 14,95 lei, de motorină 13,4 lei, iar de gaze lichefiate - 7,8 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite