Candu califică Declaraţia privind Consensul naţional, semnată de PAS, PLDM, PPDA, PCRM şi PN, drept un „pact monstruos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Tudor Iovu
FOTO Tudor Iovu

Declaraţia comună privind Consensul naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional, semnată de liderii Partidului Comuniştilor, Partidului Nostru, Partidului Liberal Democrat, Partidului Acţiune şi Solidaritate şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, este un pact monstruos. De această părere este preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Pact destul de monstruos aş zice, coaliţie monstruoasă. Cei cinci lideri sau majoritatea liderilor care sunt împotriva schimbării sistemului, probabil sunt împotriva ideii că nu ei vor fi cei care vor decide cum se formează lista de partid. Şi nu ei voi decide cine e primul în capul listei şi cine-i al zecelea. E frica de a merge în faţa alegătorului şi a spune: uite eu sunt persoana X, votează-mă din cauza că. Atunci când există votul direct şi reprezentarea directă de circumscripţie, deputatul astfel devine mult mai responsabil faţă de circumscripţia respectivă şi faţă de acea comunitate. Aia presupune că trebuie să-ţi deschizi un mic birou în acea circumscripţie, presupune să mergi săptămânal acolo să vorbeşti cu oamenii”, a menţionat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la PublikaTV.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

În acest context, pentru a se opune schimbării sistemului de vot, cinci partide din Republica Moldova, două parlamentare şi trei extraparlamentare, au semnat o „declaraţie comună privind Consensul naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional”. Este vorba de Partidul Comuniştilor, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Partidul Socialiştilor, care l-a fel se pronunţă împotriva sistemului uninominal, nu a semnat.

Prin semnarea acestui document, formaţiunile politice enumerate fac un apel către moldovenii din ţară şi de peste hotare, către Comisia de la Veneţia, partenerii de dezvoltare, organizaţiile internaţionale, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, că semnatarii documentului solicită retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral. 

Partidele în cauză susţin că, prin introducerea sistemului uninominal de vot, Partidul Democrat doreşte să rămână în „mod fraudulos şi prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite