Auditul pretinsei datorii Moldovagaz față de Gazprom: o sumă mult mai mică. Premier: R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei a prezentat rezultatele auditului pretinsei datorii a companiei Moldovagaz față de Gazprom, adică peste 700 de milioane de dolari. Victor Parlicov afirmă că auditorii au stabilit o sumă mult mai mica, iar statul moldovean este gata să achite 8,6 de milioane de dolari.

Guvernul condus de Dorin Recean are propria evaluare a datoriei către Gazprom FOTO Arhivă
Guvernul condus de Dorin Recean are propria evaluare a datoriei către Gazprom FOTO Arhivă

UPDATE: Concernul rus a reacționat peste câteva ore, accentuând că nu recunoaște rezultatele auditului. 

„Raportul auditului nu a fost aprobat de Consiliul de observatori al S.A .„Moldovagaz”, așa cum este prevăzut de acordurile între Gazprom și Guvernul Republicii Moldova. În orice caz, auditorul și condițiile de organizare a concursului pentru achitarea serviciilor acestuia au fost stabilite unilateral de partea moldovenească, fără acordul Gazprom și Moldovagaz. Rezultatele acestui audit nu pot afecta în niciun fel mărimea datoriei specificate, mai ales, că este confirmată în actele semnate în mod regulat de Gazprom și Moldovagaz”, au menționat reprezentanții instituției. 

Știrea inițială

Potrivit ministrului Energiei, Gazprom a pretins în martie 2022 o datorie de 709 de milioane de dolari, iar o mare parte din ea nu a fost confirmată, deși auditorii au solicitat de mai multe ori acte doveditoare de la concernul rus.

,,Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare. Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns, chiar dacă în conformitate cu bunele practici internaționale, este interesul creditorului de a demonstra documentar existența datorie”, a declarat ministrul Energiei.

Mai mult, în suma invocată au fost incluse penalități pentru neplată sau rate a dobânzii exagerat de mari.

,,Totuși, documente găsite referitor la această pretinsă sumă ar indică faptul că aproape 50% din valoarea acesteia reprezintă penalități pentru neplată, o parte din care a fost formată în urma aplicării unor rate a dobânzii exagerat de mari în contextul pieței, de cca 0,35% pe zi, în dolari SUA”, a mai subliniat Victor Parlicov.

Oficialul moldovean mai afirmă că 135 de milioane de dolari au fost cheltuite de Moldovagaz fără acordul ANRE, iar alte 400 de milioane de dolari au ,,termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani”.

Și Chișinăul are pretenții

Totodată, Chișinăul susține că are pretenții financiare către Gaprom din motiv că nu a achitat corespunzător aproape 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu anul 2007.

,,Deși, Moldovatransgaz (întreprindere deținută de Moldovagaz) era la moment singurul operator de sistem licențiat din Moldova, Gazprom a achitat doar jumătate din taxa de tranzit către Moldovagaz, cealaltă jumătate achitând-o către Tiraspoltransgaz, o întreprindere înființată de administrația de la Tiraspol. Această împărțire a taxei vine în contradicție cu contractul de tranzit și practica internațională. Totodată, Guvernul estimează în prezent care sunt prejudiciile cauzate de nelivrarea volumelor de gaze naturale contractate si solicitate in toamna-iarna 2022-2023”, a punctat membrul Executivului Recean.

În această ordine de idei, Guvernul propune să achite concerului rus suma de 8.6 milioane de dolari, iar restul banilor să fie casați de Gazprom.

Iar șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean a afirmat că țara sa nu are de gând să achite datorii inexistente, menționând că aceasta nu acceptă datoriile istorice ale Moldovagaz, subsidiara Gazprom.

,,Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente și cetățenii Republicii Moldova, evident, nu trebuie să plătească facturile corespunzător”, a declarat premierul.

Auditul a fost efectuat de companiile Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance din Norvegia și din Marea Britanie. Raportul a fost făcut public și a fost transmis către Moldovagaz și Gazprom.

Recent, președinta Maia Sandu a negat datoria reclamată, acuzând Moscova că încearcă să înşele Chişinăul la acest capitol.

Gazprom a avertizat în repetate rânduri că-şi rezervă dreptul de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă Moldovagaz nu respectă condiţiile de plată şi nu este soluţionată această problemă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite