Transgaz anunță că a devenit operatorul întregului sistem de transport de gaze naturale din Republica Moldova

0
Publicat:

Copania SNTGN TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL.

Transportul gazelor
Transportul gazelor

Contractul intră în vigoare începând cu data de 19 septembrie 2023.

Compania Vestmoldtransgaz este cea care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și este certificată pe modelul separării proprietății (OU).

Astfel, pentru următorii cinci ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara SNTGN TRANSGAZ SA - Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european”, se arată într-un comunicat remis presei de către companie.

Prezență strategică în Moldova

Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale”, a declarat directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.

În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a mai spus el.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite