Andrian Candu: Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege şi înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că Igor Dodon abuzează de prevederile unor legi atunci când interzice militarilor moldoveni să participe la exerciţii în afara ţării. Speakerul afirmă că va solicita în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate ca sp fie inclus pe ordinea de zi subiectul privind abuzurile pe care le are şeful statului în domeniul Armatei Naţionale.

„Eu consider că domnul preşedinte Dodon abuzează de unele instrumente care-i sunt oferite prin lege şi consideră că domnul Dodon înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Armatei. La următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate voi insista ca pe ordinea de zi a acelei şedinţe să fie şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv, a exerciţiilor militare şi pagubele care sunt aduce pentru securitate şi pentru Armată prin neparticiparea la exerciţii militare”, a declarat Andrian Candu vineri, 8 septembrie, într-un briefing de presă.

Potrivit şefului Legislativului, neparticiparea la exerciţii militare presupune o scădere a capacităţiilor de apărare a Armatei şi cel care se face de vină trebuie să răspundă. 

Igor Dodon a semnat în dimineaţa zilei de vineri, 8 septembrie, un ordin prin care interzice orice tip de deplasare a militarilor moldoveni în afara ţării. Decizia şefului statului vine în contextul în care un contingent al Armatei Naţionale a plecat la exerciţii în Ucraina în pofida refuzului primit din partea comandantului suprem, Ministerul Apărării profitând de o hotârâre a Guvernului care a permis plecarea ostaşilor în ţara vecină.

Amintim că Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat Preşedinţia miercuri, 6 septembrie, că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Yavoriv, Ucraina. În calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale, Igor Dodon a interzis participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina.

Însă, Ministerul Apărării s-a condus de hotărârea Guvernului din aceiaşi, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, în pofida refuzului venit de la Preşedinţie şi a anunţat din nou că militarii vor pleca la intruirile din Ucraina. 

Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, însă aventura nu s-a încheiat aici.

Hotârârea respectivă a Guvernului a reuşit să fie publicată în acea seară într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar şeful statului a fost nevoit, tot la miez de noapte, să semneze un decret prin care a dispus inclusiv şi suspendarea hotărârii Guvernului, publicată deja în Monitorului Oficial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite