Dodon a suspendat decizia Guvernului publicată în Monitorul Oficial privind participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventura cu plecarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina pare să nu mai aibă sfârşit. După ce Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului privind participarea ostaşilor la stagiul de pregătire din ţara vecină, iar Ministerul Apărării a anunţat că militarii se vor deplasa în Ucraina, şeful statului a semnat un decret prin care a dispus inclusiv şi suspendarea hotărârii Guvernului, publicată deja în Monitorului Oficial.

„Noaptea, poate chiar şi după miezul nopţii, au publicat în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanţilor efectivului Armatei Naţionale la exerciţiile militare din Ucraina. S-au obişnuit să ia decizii noaptea. Reiterăm că deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanţe este contrară prevederilor constituţionale, dar şi a altor legi ale Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret prezidenţial, imediat după publicare. 

„A trebuit s-o facem, cu regret, tot la miezul nopţii şi rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Curţii Constituţionale. Preşedintele, la prima oră, a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unităţile militare pentru a investiga situaţia minuţios, prezenţa sau absenţa militarilor şi a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv şi retrogradarea responsabililor în gradele militare”, mai menţionează Ion Ceban.

Amintim că Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat miercuri, 6 septembrie, că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Yavoriv, Ucraina. Decizia ministerului venea în contradicţie cu cea a lui Igor Dodon, care în calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale a interzis participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina.

Totodată, Ministerul Apărării s-a condus de hotărârea Guvernului din aceiaşi, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, în pofida refuzului venit de la Preşedinţie. 

Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, asta după ce tot şeful statului a interzis Ministerului Apărării să trimită contingentul moldovenesc la instruiri în ţara vecină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite