Militarii moldoveni rămân acasă. Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de participare la exerciţiile din Ucraina: „Fac uz de dreptul meu constituţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, asta după ce tot şeful statului a interzis Ministerului Apărării să trimită contingentul moldovenesc la instruiri în ţara vecină.

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova am decis să suspendez Hotărârea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina”, a subliniat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit preşedintelui, este pentru prima dată când în calitatea sa de şef al statului a decis să facă uz de dreptul său constituţional, conform articolului 88 al Constituţiei, care prevede că şeful statului „suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”.

„Astfel, constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3, care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”, a precizat preşedintele ţării.

Dodon a mai menţionat că Republica Moldova este un stat neutru conform Constituţiei, iar militarii moldoveni nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, şeful statului a dat asigurări că nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciţii pacificatoare sub egida ONU.

„Forţele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de până acum, graţie guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 până în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacităţile dezvoltate în interiorul ţării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul şi au adus la o aşa situaţie – vor fi traşi la răspundere, inclusiv penală”, a notat Igor Dodon.

Amintim că Premierul Pavel Filip a propus miercuri, 6 septembrie, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, aprobarea unei hotărâri de Guvern privind participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina. Decizia Executivului vine după ce Igor Dodon a interzis deplasarea contingentului moldovenesc la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, ce urma să se desfăşoare în Ucraina, în perioada 7-23 septembrie 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite