VIDEO Dodon ordonă militarilor să nu părăsească ţara fără permisiunea sa în formă scrisă: Într-o ţară prezidenţială Filip zbura din funcţie aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a semnat în dimineaţa zilei de vineri, 8 septembrie, un ordin prin care interzice orice tip de deplasare a militarilor moldoveni în afara ţării. Decizia şefului statului vine în contextul în care un contingent al Armatei Naţionale a plecat la exerciţii în Ucraina în pofida refuzului primit din partea comandantului suprem, Ministerul Apărării profitând de o hotârâre a Guvernului care a permis plecarea ostaşilor în ţara vecină.

Dodon a anunţat că „nimeni nu părăseşte teritoriul Republicii Moldova fără acceptul în scris al comandantului suprem”.

„În calitate de comandant suprem al Forţelor Armate am semnat astăzi un ordin, prin care interzic participarea militarilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova la exerciţii, operaţiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri şi oricare alte tipuri de activitate desfăşurate peste hotarele ţării fără acordul prealabil în acest sens al comandantului suprem al Forţelor Armate. Acest ordin se va aduce la cunoştinţă imediat astăzi întregului efectiv al Forţelor Armate şi este obligatoriu spre executare”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, şeful statului s-a adresat premierului Filip cu solicitarea de a iniţia procedura de demisie a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura: „au rămas liberali şi unionişti în Ministerul Apărării şi alte instituţii şi se joacă de-a ţara”.

În plus, Dodon a dispus iniţierea unei anchete de serviciu pentru tragerea la răspundere a persoanelor din cadrul Forţelor Armate responsabile de încălcarea ordinului preşedintelui: „şi aplicarea de sancţiuni de retrogradare din grade militare şi retrogradare din funcţii”.

Igor Dodon a declarat că în premieră în Republica Moldova Guvernul dă indicaţii forţelor armate, contrar ordinului semnat de comandantul suprem. În acest sens, şeful statului a subliniat că într-o ţară prezidenţială ar fi fost luată imediat decizia de a-l demite pe premierul Pavel Filip, dând asigurări că se va reveni pe viitor la ideea de a trece la o republică prezidenţială.

Potrivit preşedintelui, Guvernul conştientizând că nu are dreptul legal de a trimite militarii moldoveni la exerciţii în afara ţării, ar fi indicat în hotărârea Cabinetului de Miniştri că ostaşii pleacă la stagiere, dar nu la exerciţii, încercând în aşa mod să se încadreze în cadrul legal.

Dodon explică refuzul său de a trimite militarii moldoveni în Ucraina prin mai multe motive, precum faptul că exerciţiile sunt organizate de NATO, iar Moldove este stat neutru, prin faptul că exerciţiile au loc într-o ţară în care se desfăşoară un conflict armat şi din cauză că Ministerul Apărării nu are conducere, funcţia de ministru fiind vacantă de mai multă vreme.

Amintim că Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat Preşedinţia miercuri, 6 septembrie, că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Yavoriv, Ucraina. În calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale, Igor Dodon a interzis participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina.

Însă, Ministerul Apărării s-a condus de hotărârea Guvernului din aceiaşi, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, în pofida refuzului venit de la Preşedinţie şi a anunţat din nou că militarii vor pleca la intruirile din Ucraina. 

Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, însă aventura nu s-a încheiat aici.

Hotârârea respectivă a Guvernului a reuşit să fie publicată în acea seară într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar şeful statului a fost nevoit, tot la miez de noapte, să semneze un decret prin care a dispus inclusiv şi suspendarea hotărârii Guvernului, publicată deja în Monitorului Oficial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite