Amenzi usturătoare pentru ajutoare nemeritate de la stat

0
0
Anul trecut, au fost depistate fraude de peste 9 milioane de lei la plata alocaţiilor sociale
Anul trecut, au fost depistate fraude de peste 9 milioane de lei la plata alocaţiilor sociale

Beneficiarii de asistenţă socială care vor prezenta date eronate despre statutul ocupaţional, componenţa familiei, indicatorii de bunăstare, mărimea veniturilor, mărimea terenurilor agricole sau caracteristicile locuinţei vor fi amendaţi.

Sancţiunile vor fi de până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 6.000 de lei, dacă este vorba de persoane cu funcţii de răspundere. Asta prevede un proiect de lege al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit documentului, şi şeful structurii teritoriale de asistenţă socială ar putea fi amendat cu 3.000-6.000 de lei dacă nu examinează la timp o cerere privind solicitarea prestaţiilor sociale. Totodată, cei care îi vor împiedica pe inspectorii sociali să efectueze controale vor fi pedepsiţi cu amenzi de până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 6.000 de lei, în cazul persoanelor care deţin o funcţie de răspundere.

Încălcările vor fi constatate de Inspectoratul Social de Stat, instituţie cunoscută până acum drept Inspecţia Socială. Instituţia va asigura controlul de stat în domeniul asistenţei sociale, iar directorul şi subalternii săi vor putea examina cazurile şi vor împărţi amenzi.

Potrivit proiectului de lege, angajaţii Inspectoratului Social de Stat ar urma să prevină fraudele şi corupţia în sistemul de acordare a asistenţei sociale sau să asigure respectarea drepturilor beneficiarilor.

Acum un an, reprezentanţii Inspecţiei Sociale anunţau că bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 9 milioane de lei din cauza acordării nejustificate de ajutoare sociale.

Fraudele s-au produs în urma utilizării certificatelor false de către beneficiari şi a declarării unor informaţii eronate privind componenţa familiei sau veniturile acesteia. Procuratura Generală a fost sesizată pe marginea acestui caz.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite